Socialistische Partij

Sharia ongewenst - maar richt debat liever op échte integratieproblemen

13-09-2006 * De SP is verbaasd over het gemak waarmee minister Donner (Justitie) spreekt over de mogelijkheid om de sharia in Nederland in te voeren als een tweederde meerderheid in de Tweede Kamer daar om vraagt. Met zijn uitspraken suggereert de CDA-bewindsman dat belangrijke rechten en vrijheden bij meerderheid kunnen worden ingeperkt en dat is verkeerd, onder meer omdat internationale verdragen ons verplichten die te handhaven. Maar we moeten ook constateren dat het eigenlijk een non-discussie is en dat we ons veel beter kunnen richten op de praktische oplossingen van de werkelijk bestaande integratieproblemen.

De SP erkent dat in ons rechtssysteem een democratisch besluit ten grondslag ligt aan iedere grondwetswijziging. Maar het is evenzeer zo dat er bepaalde vrijheden en rechten zijn waar je niet aan komt, dat hebben we eerder in internationale verdragen vastgelegd en we hebben ons verplicht die te handhaven. Dat zijn rechten als de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, uitsluiten van de doodstraf en een recht om je te beschermen tegen overheidsingrijpen. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer zou deze rechten moeten respecteren. Het is jammer dat minister Donner daar niet óók voor heeft gepleit, toen hij zijn opmerkingen over de macht van de meerderheid maakte.

Verder moet geconstateerd worden dat het een volstrekt hypothetische discussie is en dat we ons beter kunnen richten op werkelijk bestaande integratieproblemen. Op verzoek van de SP is eerder een parlementair onderzoek gehouden naar het integratiebeleid van de afgelopen 30 jaar. Dat heeft aan het licht gebracht welke grote fouten er zijn gemaakt. Het onderzoek leert eveneens hoezeer een beter beleid nodig is, om het integratieproces vlot te trekken en verdere segregatie van mensen te voorkomen.

Vrijblijvendheid en wegkijken moeten plaatsmaken voor betrokkenheid en bereidheid om van gemaakte fouten te leren. We moeten nu kiezen voor een beter samenhangend beleid, dat een beroep doet op alle burgers, dat iedereen gelijkwaardig behandelt en van iedereen een bijdrage vraagt. Migranten moeten meer dan voorheen de kansen gebruiken om, waar nodig, beter Nederlands te leren en zich meer bij te scholen. Alle vormen van discriminatie en achterstelling moeten hard worden aangepakt. We horen er allemaal bij en zullen het hoe dan ook in de toekomst samen moeten doen.

Enkele concrete voorstellen om een beter integratie mogelijk te maken uit het verkiezingsprogramma van de SP:

- In het onderwijs is meer aandacht voor het bevorderen van democratisch besef en verdraagzaamheid tegenover anderen.

- De segregatie in het onderwijs wordt bestreden. Er komt een acceptatieplicht van leerlingen. De voorlichting aan ouders over de schoolkeuze wordt uitgebreid en de ouderbijdragen worden gemaximeerd.

- Gemeenten en basisscholen gaan afspraken maken over dubbele wachtlijsten: één voor leerlingen met achterstand, en één voor leerlingen zonder achterstand.

- Gemengd wonen wordt bevorderd, door meer betaalbare woningen te bouwen, de huurtoeslag te verhogen en meer te investeren in de leefbaarheid van wijken.

- De mogelijkheden voor inburgering van migranten worden verbeterd, door haalbare en betaalbare taal- en integratiecursussen. Uitval bij inburgering kan worden bestreden door individuele contracten en borgsommen.

- Migranten met een taal- en kennisachterstand horen die achterstand in te halen. Naast het volgen van cursussen kunnen radio, tv en internet daarbij een rol spelen.

- Wie een uitkering ontvangt als werkloze of arbeidsongeschikte en door achterstand in taal en opleiding minder kans heeft op de arbeidsmarkt, kan worden verplicht zich bij te scholen. Mensen die ouder zijn dan 55 jaar worden van die verplichting vrijgesteld.

- Discriminatie op basis van geslacht, etniciteit, religie en seksuele geaardheid wordt stevig aangepakt. De bestrijding van racisme krijgt meer prioriteit.
Zie ook:
* SP Verkiezingsprogramma: Een beter Nederland voor hetzelfde geld