Socialistische Partij

Ook gemeenten bepleiten hogere bijstandsnorm

13-09-2006 * Landelijke regels belemmeren gemeenten om effectief armoedebeleid te voeren, blijkt uit een onderzoek naar het armoedebeleid van de 27 middelgrote gemeenten in Nederland. Vandaag boden de gemeenten daarom een petitie aan de Tweede Kamer aan. De belangrijkste conclusie is dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen, maar dat er te weinig geld en ruimte is om armoede echt aan te pakken. Iets dat de SP al lange tijd in de Tweede Kamer onder de aandacht heeft gebracht.

De verhoging van de bijstandsnorm noemen de gemeenten belangrijk om de negatieve inkomensontwikkeling tegen te gaan. Hiermee sluiten de gemeenten naadloos aan bij de oproep van de SP om het sociaal minimum te verhogen.

Dat nu juist landelijke regels de gemeenten belemmeren iets aan de armoede te doen bevestigt opnieuw dat het kabinet de ogen sluit voor de problematiek. Om armoede aan te pakken willen de middelgrote gemeenten meer ruimte voor collectief maatwerk. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten roept al geruime tijd op voor de herinvoering van de categoriale bijzondere bijstand. Op die manier kan het niet-gebruik van regelingen hierdoor effectief worden tegengegaan.

De SP heeft eerder in de Tweede Kamer al voorstellen ingediend om het sociaal minimum te verhogen en categoriale bijstandsverlening mogelijk te maken. Ook toen gaven het kabinet en de huidige coalitiepartijen CDA en VVD niet thuis. In het onlangs gepresenteerde verkiezingsprogramma doet de SP opnieuw voorstellen om het armoedebeleid te verbeteren.
Zie ook:
* SP verkiezingsprogramma: Een beter Nederland voor hetzelfde geld