Ingezonden persbericht


Groningen, 13 september 2006

TCN SIG Real Estate ontwikkelt grootste en meest geavanceerde open datastorage en -hosting center van Nederland.

De gespecialiseerde kennis van TCN SIG Real Estate met betrekking tot de ontwikkeling en exploitatie van dataopslag en -hostingcenters heeft voor een aantal grote contracten en opdrachten voor nieuwe datastorage & hostingruimte gezorgd. Dit heeft geleid tot het besluit om een nieuw datastorage & hostingcenter te ontwikkelen en te bouwen in de Eemsdelta.

Grootste en meest geavanceerde Datastorage & Hostingcenter van Nederland Het nieuwe center zal een capaciteit krijgen die drie keer zo groot is als het bestaande "Telehouse" in het Zernike Science Park in Groningen. Daarmee wordt het nieuwe "Eemsdelta-center" het grootste Datastorage & Hostingcenter van Nederland. Het nieuwe complex zal worden gebouwd volgens de nieuwe extreem hooggekwalificeerde normering "TIER-4" en gedeeltelijk zelfs "TIER-4+", waarmee al wordt geanticipeerd op nog verdergaande normeringen. Daarmee is het Eemsdelta-center niet alleen de grootste maar ook het meest geavanceerde datastorage & hostingcenter van Nederland. De TIER-normering is vooral geënt op maximale veiligheid en maximale bedrijfszekerheid.

De reden voor de keuze van de Eemsdelta is vooral ingegeven door de volgende punten:
. Voldoende en stabiele energie

. Keuze uit meerdere energiecentrales

. Aanwezigheid windmolenpark en andere groene energiebronnen
. Ligging ruim boven N.A.P.

. Knooppunt in de Internationale en intercontinentale glasvezel hoofdinfrastructuur
. Voldoende technisch hoogopgeleid arbeidspotentieel
. Aanwezigheid Universiteit

. Coöperatieve overheid

. Prijsniveau

De stabiele energievoorziening en de hoge ligging t.o.v. N.A.P. zijn doorslaggevend geweest voor de keuze voor de provincie Groningen. In de Randstad blijkt het elektriciteitsdistributienet te kwetsbaar. Daarnaast is sinds de intrede van het "New Orleans syndroom" de ligging boven N.A.P voor met name Amerikaanse bedrijven een absolute must. De fundering van de Martinitoren in Groningen staat bijvoorbeeld op een hoogte van circa 9 meter boven N.A.P. Het Eemsdelta-center komt op een hoogte te liggen van 3 meter boven NAP, waarbij de computervloeren nog eens een meter worden opgehoogd.

Investering
Met de ontwikkeling en bouw van het Eemsdelta-center is een bedrag gemoeid van E55 miljoen. Door klanten zal nog eens een bedrag van naar schatting E70 tot E100 miljoen worden geïnvesteerd in hosting- en storage equipement.

Klanten
Partijen die in het Datastorage & Hostingcenter zijn geïnteresseerd zijn vooral ICT-bedrijven, partijen in de financiële dienstverlening, overheden, winkelketens en hostingbedrijven. TCN SIG zal verder geen mededelingen doen over haar klanten. Met de contracten zoals die tot nu toe zijn gesloten is inmiddels circa 70% van het gebouw bij oplevering gevuld. Het bestaande Telehouse center in de stad Groningen is reeds voor 100% verhuurd.

Werkgelegenheid
Met de komst van het Eemsdelta-center is structureel werkgelegenheid gemoeid van circa 40 tot 80 FTE. Deels zijn dat mensen die in dienst zijn van de klanten en deels is dat onderhouds- en beveiligingspersoneel. Deze mensen komen deels in dienst bij TCN SIG, maar er worden ook exploitatie- en maintenance contracten met derden gesloten.

Betrokken partijen
De ontwikkeling van Noord-Nederland is het gevolg van een uitermate goede samenwerking tussen de noordelijke overheden, de Rijksuniversiteit Groningen en het bedrijfsleven. Vooral mochten wij de eendrachtige samenwerking ervaren met de Gemeenten Eemsmond en Delfzijl, de Provincie Groningen, de stad Groningen, de NV NOM, Rijkswaterstaat en de waddenvereniging. Zonder de anderen tekort doen, dient vermeld dat de rol van voormalig wethouder Koen Schuiling van de stad Groningen in dit verband cruciaal geweest is. Hij is in de beginfase vooral de grote animator vanuit de overheid geweest. Vooral mede dankzij hem hebben wij deze ontwikkeling mogelijk kunnen maken.

TCN Property Projects:
TCN SIG Real Estate is onderdeel van TCN Property Projects in Utrecht. TCN Property Projects exploiteert en ontwikkelt innovatieve vastgoedconcepten en kent een onconventionele aanpak van de ontwikkeling en het management van complexe vastgoedprojecten. Zij onderscheidt zich door vernieuwende concepten en creativiteit met betrekking tot design, management en financiering.

De voorgeschiedenis:

Fase 1: Aanlanding onderzeese glasvezelkabel vanuit New York 1999-2001. In 1999 heeft TCN SIG in zeer nauwe samenwerking met de noordelijke overheden een overeenkomst kunnen sluiten met het Amerikaanse Tyco international. Dit bedrijf legt intercontinentale glasvezelverbindingen aan door zogenaamde "submarine cable systems". Deze "global infrastructure" vormt nu de backbone van het wereldwijde glasvezelnetwerk. De verbinding tussen de verenigde staten van Amerika, via Londen, met het vasteland van Europa was voorzien in een aanlanding in Noord- Duitsland om daar aan te kunnen sluiten op de "German Ring". TCN SIG heeft de Amerikanen ervan overtuigd dat een aanlanding via de Eemshaven in Noord- Nederland een betere optie was. Vanuit Groningen is een redundante landverbinding aangelegd naar zowel Hamburg als Amsterdam, waarmee aansluiting werd gevonden op zowel de "German Ring" als de "Europese zuidwest Ring". Het moment dat het contract met Tyco werd getekend was tevens de start voor de ontwikkeling van Noord- Nederland als belangrijk knooppunt in de internationale glasvezelinfrastructuur. Vanuit Groningen zijn nu hoofdverbindingen in gebruik naar Londen, New-York, Amsterdam en Hamburg. Dat laatste is weer van belang omdat Hamburg op haar beurt weer een belangrijk scharnierpunt is naar de Scandinavische Ring en de Oost-Europese Ring. Inmiddels is de "submarine cable infrastructure" van Tyco overgenomen door VSNL uit India.

Fase 2: Vervolg ontwikkelingen in Noord Nederland 2000-2006 Vanuit deze situatie is een aantal belangrijke initiatieven ontstaan. Zo is de Groningen Internet Exchange opgericht. Deze GN-IX is momenteel de op één na grootste Internet Exchange van Nederland.

Maar ook het Community Network Groningen, een vrij toegankelijke glasvezelring door de hele stad Groningen, werd aangelegd alsmede een provinciering. Hier vanuit zijn vele nieuwe initiatieven ontstaan zoals de Mediacentrale, met vestigingen van o.a. Cisco-systems, en de uitrol van het sunray-system van SUN-microsystems voor onder andere alle grotere onderwijsinstellingen.

Ook het project rond de super telescoop "Astron/Lofar" en de mega computer "Blue Gene" van het rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen maken gebruik van de ontstane glasvezel-infrastructuur.

Bedrijven als Sun-Microsystems, KPN en Cisco-Systems gebruiken het community netwerk Groningen als een proeftuin, waardoor Groningen bij voortduring kennis kan nemen van de nieuwste ontwikkelingen op ICT-gebied.

Maar vooral ook is Groningen binnen de ICT branche wereldwijd bekend om het door TCN SIG ontwikkelde 10.000 m2 grote datacenter in het Zernike Science Park. In dit datastorage en -hosting center wordt zeer geavanceerde ruimte gebruikt door vele nationaal en internationaal opererende bedrijven. Een gewild en toonaangevend technisch hoogstandje op een cruciale plek in het internationale glasvezelnetwerk. De hoge mate van bedrijfszekerheid en veiligheid in combinatie met de strategische ligging is voor een aantal belangrijke partijen doorslaggevend gebleken. Ook in Rotterdam en Hilversum (mediapark) exploiteert TCN SIG datacentra en onlangs is in de "Mediacentrale" in Groningen een tweede data-hostingcenter opgeleverd. Daarnaast beheert TCN SIG nog enkele kleinere colocaties in Amsterdam, Londen, New-York en Hamburg.