Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
13 september 2006

63,5 miljoen euro beschikbaar voor innovatieprogramma Food & Nutrition Delta

Staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) heeft op 13 september het innovatieprogramma Food & Nutrition Delta (FND) gelanceerd. Zij stelt hier dit jaar 12,7 miljoen euro voor beschikbaar en van 2007-2010 nog eens 50,8 miljoen euro. Het programma moet een bijdrage leveren om van Nederland dé leidende innovatieregio voor voeding in Europa te maken. Bedrijfsleven en kennisinstellingen sturen dit innovatieprogramma aan en hebben zich verenigd in de Stichting Food & Nutrition Delta.

Consumenten laten zich steeds meer leiden door de mate waarin voeding bijdraagt aan gezondheid. Om hierop in te spelen, wil de Nederlandse voedingssector gericht innoveren. Food en Nutrition is een terrein waarop Nederland internationaal sterk is. De sector zorgt voor ongeveer 10 procent van het BNP, een jaarlijkse omzet van ruim 47 miljard euro en werk voor zon 600.000 mensen. De sector zorgt voor 20 procent van de Nederlandse export. Daarmee is Nederland op het gebied van voeding de grootste exporteur van Europa.

Op 13 september is het tweede onderdeel van het FND-innovatieprogramma gelanceerd, dat is bedoeld voor zowel grote als kleine voedingsgerelateerde bedrijven. Daarvoor is tot 2010 63,5 miljoen euro beschikbaar. Essentieel is dat het bedrijfsleven de komende jaren kennis kan vertalen in nieuwe producten, processen en diensten. Het FND-programma richt zich op zes themas, waaronder gezondheid, veiligheid en technologische vernieuwing.

Het FND-innovatieprogramma ondersteunt niet alleen onderzoek en toepassing, maar ook opleidingen in de voedingssector. Daarnaast legt het FND-innovatieprogramma een verbinding met voedingsgerelateerde activiteiten uit het EZ-programma Pieken in de Delta. Ook wordt aansluiting gezocht bij internationale activiteiten, zoals het Europese kaderprogramma.

Het eerste onderdeel van het FND-innovatieprogramma is het Technologisch Topinstituut Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS), een samenwerkingsverband van bedrijfsleven en kennisinstellingen.

FND is het tweede innovatieprogramma dat voort komt uit het nieuwe innovatiebeleid van het ministerie van EZ. De overheid stelt hierin samen met ondernemers en kennisinstellingen programmas op, waarin Nederland in economisch opzicht internationaal voorop loopt of kan gaan lopen. Eerder ging het programma Point-One voor embedded systems en nanotechnologie van start.

Meer informatie:
Food & Nutrition Delta Stichting:
Kees de Gooijer, 06-517 01 630, www.foodnutritiondelta.nl

Voor Journalisten:
Voor informatie over het nieuwe innovatiebeleid van EZ: Ruud Stevens, persvoorlichting, 070-379 72 56, r.p.stevens@minez.nl