MIN JUST: Verzekeringsplicht elobike vervalt 1 oktober

Ministerie jus

http://www.justitie.nl

De fiets met elektrische trapondersteuning - de zogenoemde elobike wordt per 1 oktober 2006 vrijgesteld van de verzekeringsplicht op grond van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam).
Volgens de Wegenverkeerswet is de elobike een gewone fiets, maar op grond van de Wam valt het rijwiel onder het begrip motorrijtuig en moet dus verzekerd worden. Fietsers vinden de huidige regels onduidelijk en voor de vaak oudere kopers vormen de kosten voor de verzekering een belemmering.

Minister Donner maakt thans gebruik van de mogelijkheid die de Wam biedt om motorrijtuigen die nauwelijks gevaar opleveren vrij te stellen van de verzekeringsplicht. Tien jaar ervaring met de elobike heeft uitgewezen dat dit vervoermiddel tot die categorie behoort. Dit verschaft helderheid en leidt tot minder administratieve lasten.

De elobike blijft dus wel een motorrijtuig; alleen de verzekeringsplicht vervalt. Het staat de bezitter van de elobike uiteraard vrij om op vrijwillige basis een dergelijke verzekering af te sluiten.


-----------