VVD


vvd

13-9-2006

Anouchka van Miltenburg: Democratie wint van de sharia en niet alleen op punten

In Nederland is, sinds de Tweede Wereldoorlog, gestreden om de macht van geloofsgemeenschappen op de wet te verkleinen en in plaats daarvan het individu centraal te stellen. In die zin kan de VVD terugkijken op een succesvol verleden.

In de toekomst zal de VVD ervoor vechten om die democratische verworvenheden te behouden, en waar mogelijk zelfs te vergroten. Een echte democratie durft een dergelijke strijd, in open discussie met niet-democratische andersdenkenden, aan. De kracht van de democratie zal zichzelf daarin bewijzen.

Samenleving en politici in Nederland moeten dan ook niet in een kramp schieten bij de geopperde mogelijkheid dat, als er maar genoeg moslims wonen in Nederland, de sharia wordt ingevoerd; Zelfs niet als we even vergeten dat een tweederde meerderheid van moslims bij lange na niet in zicht is.
De democratie en haar idealen zijn oneindig veel sterker dan de sharia en alle ideeën die daarmee samengaan. Nu al willen de meeste moslims helemaal geen sharia-wetgeving. En, als wij zelf ook blijven strijden voor onze democratische idealen, zullen wij altijd in staat blijven de grote meerderheid onder hen te overtuigen van de zegeningen van onze rechtsstaat.

In Nederland staat het individuen vrij zich te onderwerpen aan zichzelf opgelegde geloofsregels. Maar altijd binnen het kader van de Nederlandse wet. Dus men dient zich te houden aan gelijke behandeling van mannen en vrouwen, hetero- en homoseksuelen. Vrouwenbesnijdenis is verboden, want mishandeling is verboden. Eerwraak wordt vervolgd, want moord wordt vervolgd. Echter, zelfs binnen dit kader geniet menig moslimgemeenschap in Nederland een grotere geloofsvrijheid dan in het land van herkomst.
Donner heeft in theorie gelijk dat het juridisch mogelijk is in Nederland de sharia in te voeren. Maar onze democratie kan de strijd met de ideeën van de sharia gemakkelijk aan. We zullen winnen, en niet alleen op punten.