Gemeente Breda

Rapport Armoedebestrijding: Breda in top 5

De gemeente Breda gaf in 2005 per huishouden met een laag inkomen 944 euro aan armoedebestrijding uit. Daarmee staat Breda in de top 5 van 27 grote steden in Nederland.

In verhouding tot de andere gemeenten geeft Breda veel geld uit aan het bevorderen van maatschappelijke participatie (door bijvoorbeeld de BredaPas), aan kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, aan schuldhulpverlening en aan een regeling voor 65-plussers met een minimum inkomen.

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van armoede. In opdracht van de G27 (de organisatie van de 27 gemeenten, waaronder de Brabantse steden Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond) heeft onderzoeksbureau SGBO onderzocht wat gemeenten feitelijk doen aan armoedebestrijding.

Vandaag presenteren de 27 steden in Den Haag de resultaten in het rapport Inventarisatie Armoedebeleid G27 aan de vaste kamercommissie voor sociale zaken en werkgelegenheid. Algemene conclusie is dat gemeenten ondanks de grote bezuinigingen door het Rijk veel geld uitgeven aan het bestrijden van armoede.

Ook formuleren de gemeenten een aantal aanbevelingen voor een beter armoedebeleid in Nederland. Zo pleiten ze voor een verhoging van de bijstandsnorm en voor meer wettelijke en financiële ruimte om maatwerkoplossingen voor burgers mogelijk te maken. Ook willen de G27 dat er structureel extra middelen voor schuldhulpverlening komen.

Breda gaf in 2005 in totaal 8.435.594,- aan minima-regelingen uit. In 2004 was dat 8.218.359,- .Arnhem, Emmen, Hengelo en Leiden zijn andere gemeenten waarmee Breda de top 5 deelt.

Breda, 13 september 2006

Te downloaden:

* Inventarisatie armoedebeleid G27 eindrapport.pdf