Gemeente Breda

Project Water in Historic Centers start Europese Prijsvraag voor burgerparticipatie

logo.gif

Wethouder Schoenmakers heeft het startsein gegeven voor de prijsvraag van het project Water in Historic City Centres. Naast kennisoverdracht en -uitwisseling van de opgedane ervaring naar andere steden uit Noord-West Europa, is betrokkenheid van burgers met Europese samenwerking een van de doelen binnen dit project.

De prijsvraag, met als prijs een 3-daagse stedentrip naar een van de WIHCC-steden, is een initiatief om de burgerparticipatie met Europese samenwerking én met WIHCC te bevorderen.

De inwoners van de zes WIHCC steden Breda (leadpartner), Chester (UK), Gent (BE), 's-Hertogenbosch (NL) , Limerick (IRE) en Mechelen (BE) kunnen deelnemen aan de prijsvraag door het juist beantwoorden van acht vragen over WIHCC. Deelnemers kunnen de ingevulde vragenformulieren die verkrijgbaar zijn op het Stadskantoor of via www.wihcc.eu tot 15 november retour zenden of on-line terugsturen. Iedere stad heeft vijf prijzen (naar de andere WIHCC-steden) te verdelen. De winnaars reizen allen in het weekend van 20, 21 en 22 april 2007. Daarmee krijgen de steden tegelijkertijd bezoek uit vijf WIHCC-steden, waardoor een mini-netwerk van de winnaars kan ontstaan.

WIHCC

Onder leiding van leadpartner Breda heeft WIHCC een subsidie van ruim EUR 5,6 miljoen weten te bemachtigen vanuit het Interreg IIIB Programma voor Noordwest Europa. Het centrale thema is het inzetten van oude waterlopen voor ruimtelijke ontwikkeling van de historische stadscentra.

Voor Breda staat de heropening van de haven en de stadsrivier centraal. Daarnaast ligt de nadruk op economische structuurverbetering en op herstel van cultuurhistorische waarden. In `s Hertogenbosch wordt de Stadsdommel een belangrijke ecologische verbinding in samenhang met het herstel van de vestingwerken. In het Belgische Gent is de heropening van de gedempte Nederschelde een belangrijke voorwaarde voor `upgrading' van een deel van de binnenstad. Mechelen (BE) heropent de oude Melaan en herontwikkelt het openbare gebied. Chester (UK) versterkt de historische relatie tussen de River Dee en de stad door het creëren van nieuwe openbare ruimtes en voorzieningen. En in het Ierse Limerick tenslotte wordt het Park Canal tussen het universiteitscentrum en het historische gedeelte gerestaureerd.

Kennisuitwisseling en -overdracht

Kennisuitwisseling- en overdracht zijn sleutelwoorden binnen het WIHCC-project en zijn tevens voorwaarden geweest voor het bemachtigen van de Europese subsidie. Zo is er, naast de prijsvraag, de website www.wihcc.eu, een reizende tentoonstelling en diverse seminars. Bovendien zijn een internationale guideline (een handboek) en een filmdocumentaire in ontwikkeling, die tijdens de slotmanifestatie uitgereikt c.q. in première gaan.

Breda, 13 september 2006