Gemeente Breda

Derde Bredase Vastgoedmarktmonitor: economisch herstel positief voor Bredase vastgoedmarkt

Wethouder Adank presenteert vandaag de derde Bredase Vastgoedmarktmonitor tijdens een interactieve en informele bijeenkomst voor ruim 60 belangrijke spelers op de vastgoedmarkt. Belangrijkste conclusie van de monitor is dat Breda het goed heeft gedaan in 2005; een trend die zich in 2006 lijkt door te zetten.

Zowel op de kantorenmarkt als de bedrijfsruimtemarkt is in Breda sprake van een recordopname. De leegstand is voor het eerst sinds jaren weer gedaald. Het winkelvastgoed is fors uitgebreid het afgelopen jaar. De monitor brengt de vastgoedontwikkelingen binnen de stad in kaart en zet deze af tegen de belangrijkste landelijke trends op de woningmarkt, kantorenmarkt, winkelmarkt en bedrijventerreinen. De Bredase vastgoedmarktmonitor is een goede basis voor transparante informatie, samenwerking en vertrouwen naar de markt.

Met het vastgoedbeleid wil Breda een aantal maatschappelijke doelstellingen realiseren. Het is `de markt die het moet doen', maar de gemeente Breda zet zich voortdurend in om samen met verschillende partijen de beoogde kwaliteit en groei te realiseren. Het informeren van de markt is daarbij van wezenlijk belang.

Kantorenmarkt: sterk aantrekkende markt in 2005

De opname van kantoorruimte is in 2005 spectaculair gegroeid. Meest in het oog springend zijn de transacties waarbij de Koninklijke Luchtmacht is betrokken (locaties Eurotower en Verdi in Westerhage). Ook in Westerhage hebben transacties plaatsgevonden van Heymans Bouw (Basalt) en de Arbo Unie (Hage Point). Grote transacties waren er ook in Breda Oost, zoals Alpha Laval Benelux, Amgen Europe en de Waalwear Group (allen op Hoogeind II). In het kantorengebied Lunetstraat was er een flinke opname van kantoorruimte door de BAM (Tetrade IV) en Allied Domecq (Tetrade II). Voor het eerst sinds jaren nemen aanbod en leegstand af in Breda. Hoewel er nog veel leegstand is in oudere panden, is ook deze leegstand voor het eerst sinds jaren afgenomen.

Daling leegstand winkels

Ondanks een forse uitbreiding van het winkelvastgoed in Breda, is de leegstand flink gedaald. Breda manifesteert zich steeds meer als complete winkelstad. De Bredase woonboulevard is het afgelopen jaar uitgebreid. De attractiviteit van de Bredase binnenstad is versterkt door de komst van nieuwe formules als Zara, Geddes & Gillmore, Pauw, Rituals en Heavens Playground. Een toenemend aantal toeristisch bezoekers komt naar Breda voor een dagje winkelen.

Opname bedrijfsruimte in Breda verdubbeld

De opname van bedrijfsruimte in 2005 bedraagt 76.000 m2 bvo, een toename van meer dan 100% ten opzichte van het jaar 2004, toen ook al van een verdubbeling sprake was vergeleken met het jaar 2003. Deze positieve trend heeft zich in het eerste kwartaal van 2006 doorgezet.

Krappe woningmarkt

Evenals landelijk, blijft ook in Breda, de woningmarkt krap. De spanning lijkt in Breda nog groter dan elders. De huizenprijzen liggen boven het landelijke gemiddelde. Van alle grote steden in Nederland zijn de huizenprijzen in Breda na die van Den Bosch het hoogst. De looptijd dat huizen te koop staan neemt af, terwijl landelijk de looptijd nog toeneemt. De krapte op de woningmarkt in Breda lijkt mede te maken te hebben met de achterblijvende woningproductie het afgelopen jaar.

De Vastgoedmarktmonitor 2006 is vanaf vandaag zowel integraal als in een samenvatting op de internetsite van de gemeente te raadplegen of te downloaden (www.breda.nl)

Breda, 13 september 2006

Te downloaden:

* Vastgoedmarktmonitor 2006.pdf

* brochure vastgoedm-lowres.pdf