Gemeente Breda

Herstel Bredase economie zet door

Breda staat er economisch gezien weer goed voor. Dit is een van de belangrijke uitkomsten van de Economische Barometer Breda. Het Bredase bedrijfsleven en de ondernemers zijn positief en optimistisch gestemd over de toekomstige economische situatie in de stad.

Met name de sector groothandel en vervoer laat een flinke verbetering zien. De werkloosheid in Breda daalt voor het derde kwartaal op een rij. Tegelijkertijd neemt het aantal vacatures toe. De Economische Barometer Breda is een samenwerkingsverband van de Gemeente Breda, Avans Hogeschool en Rabobank Breda.

Avans-indicator voorjaar 2006: de stemming zit er in

Avans Hogeschool heeft dit jaar voor de tiende maal het producentenvertrouwen van het Bredase bedrijfsleven gepeild. De bezettingsgraad van het Bredase bedrijfsleven scoort dit jaar het hoogst van de afgelopen vijf jaren. Ook de tevredenheid van het bedrijfsleven over de huidige bedrijfssituatie is positief. Met name de sector groothandel en vervoer laat een flinke stijging zien in de bezettingsgraad.

Vier van de tien Bredase bedrijven verwachten de komende drie maanden een hogere productie c.q. afzet, terwijl slechts 5% een lagere productie/afzet verwacht. Meer dan de helft van deze bedrijven geeft aan een groeiende markt te zien. De industrie blijft hierbij wat achter, maar ook daar blijft het saldo positief.

Herstel arbeidsmarkt ingezet

Het positieve stemmingsbeeld van het Bredase bedrijfsleven vertaalt zich in een herstellende arbeidsmarkt, terwijl de werkloosheid in Breda daalt. Met een werkloosheidspercentage van 5,9% ligt de werkloosheid in Breda onder het landelijke gemiddelde. Daarentegen geeft de bedrijvenpeiling van Avans Hogeschool aan dat 30% van de bedrijven een toename verwacht van het aantal moeilijk te vervullen vacatures. In de regio Breda stijgt het aantal ontstane vacatures dit jaar naar verwachting verder tot bijna 8.000 vacatures, een toename van 10%. De vacatures ontstaan dit jaar vooral in de zakelijke dienstverlening en in de groot- en detailhandel. Daarnaast blijft in de bouwnijverheid en in de zorgsector het aantal vacatures hoog. Door de afnemende werkloosheid en het stijgend vacaturevolume wordt de marge tussen vraag en aanbod weer kleiner en neemt de kans op knelpunten in de personeelsvoorziening toe.

West-Brabantse economie scoort iets beter dan landelijk

Rabobank Nederland heeft een rapportcijfer ontwikkeld voor de economische groei, de economische kracht en het economisch presteren van de Nederlandse regio's. Hieruit blijkt dat de West-Brabantse economie de uitstekende prestaties van 2004 maar in beperkte mate een vervolg heeft kunnen geven. Het rapportcijfer voor West-Brabant is dit jaar een fractie lager dan in 2005, maar gemiddeld gezien scoort men in deze nog steeds boven het landelijk niveau. De exportgerichtheid van de regio scoort flink boven het landelijke gemiddelde. De kracht van de productiestructuur, dynamiek en investeringen is echter iets minder.

Sterke imagopunten Breda: goed bereikbare winkelstad, uitgaansstad en woonstad

Avans Hogeschool heeft in het voorjaar van 2006, vooruitlopend op het thema van de Economische Barometer Breda 2007 `Breda, internationale stad', onderzoek gedaan naar het imago van de stad. Het onderzoek geeft aan dat voor Breda in de eerste plaats vooral het imago van winkelstad gezien wordt. Daarnaast heeft Breda het imago van uitgaansstad en woonstad. Op het gebied van Europese stad en industriestad scoort Breda minder. Daartegenover blijkt uit het onderzoek dat zowel het bezoekerspubliek als het bedrijfsleven de ambitie van het gemeentebestuur onderstrepen dat Breda in de toekomst een Europese stad en een evenementenstad moet zijn.

Breda, 13 september 2006

Te downloaden:

* Tussenstand Economische Barometer 2006.pdf