Gemeente Drimmelen


Samenwerken aan wisselwerking
Kennismaking met wethouder Harry Bakker

Wethouder Harry Bakker bouwt aan wonen.

Voor de zomer trof u wekelijks in dit gemeentenieuws een portret aan van één van de pas geïnstalleerde wethouders. Een kennismaking in de vorm van openhartige interviews. Deze week de laatste van de reeks interviews: Harry Bakker. Wat deed hij voordat hij wethouder werd in Drimmelen? Wat is zijn visie? En welke zaken gaat hij de komende tijd oppakken?

Persoonlijk
Leeftijd: 43 jaar
Geboren in: Leiden
Woont: sinds 1964 in Terheijden
Relatie: ongehuwd
Opleiding: 4 jaar TU/e chemie, heao AA
economisch administratief
(bijna afgerond)
Achtergrond: raadslid 2002-2006 en
oprichter Lijst Harry Bakker. Gewerkt bij
ministeries Financiën (belastingdienst) en
LNV. Afgelopen vijf jaar gewerkt als
medewerker audit op het Binnenhof,
Ministerie van Algemene Zaken
en ook als voorzitter van de OR.

Portefeuille
Volkshuisvesting
Ruimtelijke Ordening
Milieubeleid
Coördindatie handhaving
Bouw- en woningtoezicht
Grondbedrijf
Monumentenzorg

Project Oranjeplein
Wijkwethouder Made Noord en Drimmelen
Eerste loco-burgemeester

Wethouder Harry Bakker, door zijn lengte van meer dan twee meter een opvallende man. Wie hem kent weet dat hij een persoon is met een bescheiden karakter en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Aangespoord door dit gevoel en met het nodige doorzettingsvermogen startte hij ruim vier jaar geleden zijn eigen politieke partij: Lijst Harry Bakker. Zijn motto is: samenwerken aan wisselwerking tussen burgers en gemeente. Van 2002 tot 2006 was hij raadslid en sinds april jl. is hij wethouder in de gemeente Drimmelen. Van zijlijn naar middenveld
Wat was zijn drijfveer om wethouder te worden? Hier ligt duidelijk zijn enthousiasme en gevoel voor rechtvaardigheid aan ten grondslag. "Ik was al vele jaren actief in de wijk, droeg zelf graag een steentje bij en volgde de ontwikkelingen in de gemeente op de voet. Met vanaf de zijlijn kritiek leveren bereik je niet zoveel, daarom besloot ik zelf actie te ondernemen en mijn eigen partij op te richten. Mijn visie is de wisselwerking met de burgers op gang te brengen en ook echt naar ze te luisteren en ze te begrijpen. Toen Lijst Harry Bakker op 7 maart zeven zetels won, was het een logische stap om ook zelf aan het roer te gaan staan. Als wethouder sta je door dagelijkse uitvoering, als spits op het middenveld, ook het dichtst bij de burger."

Wisselwerking met burgers
Welke bagage neemt Harry Bakker mee? "Voorheen was ik controleur bij het Ministerie Algemene Zaken en ook voorzitter van de ondernemingsraad. Bestuurlijke ervaring, leiding geven en belangen afwegen zijn belangrijke competenties voor deze functie. Maar ook open staan voor een wisselwerking met burgers die ik de afgelopen vier jaar als raadslid heb gehad vormt een fundament voor goed besturen. Je laten ingeven door de burgers dat is de essentie van volksvertegenwoordiging en vooruit denken."

Impuls starterswoningen en handhaving
Waar gaat deze wethouder zich de komende tijd mee bezig houden? In zijn portefeuille zitten onder andere volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en handhaving. "Een zaak waar we de komende tijd mee aan de slag gaan is het opzetten van een nieuwe integrale handhaving en het strikter handhaven van overlast met begrip voor de belangen van alle partijen. Ik ben ervan overtuigd dat een goede samenwerking met burgers, bedrijven, ambtenaren en bestuur in alle processen onmisbaar is. Op dit moment zijn we ook druk bezig met het maken van een analyse op het gebied van starterswoningen. Dit is een heel actueel onderwerp in deze gemeente en zo kun je echt iets betekenen voor de inwoners. Hierbij staat een goede planvorming met bewoners, bouwers, ontwikkelaars en provincie voorop. Zo'n proces duurt vaak lang. Dat is jammer maar ook logisch, want de gemeente moet rekening houden met belangen van alle betrokkenen."

Begrip in relatie met burger
Wat wil wethouder Harry Bakker over vier jaar bereikt hebben? "Ik vind vooral de relatie met burgers belangrijk. Dat is de basis. In de komende periode wil ik graag dat er meer begrip ontstaat tussen burger en gemeente. Hiervoor zijn we allen verantwoordelijk. De gemeente moet een dusdanige manier van werken hanteren dat de burgers goed geïnformeerd zijn en betrokken worden. De drempel van het gemeentehuis moet laag zijn, zodat burgers makkelijk binnen kunnen lopen voor uitleg. De andere kant van de wisselwerking is dat de burger meer begrip heeft voor de tijd die procedures in beslag nemen en positief denkt over de gemeente en haar dienstverlening. Andere zaken die ik in de komende tijd graag wil bereiken zijn: het fors terugbrengen van de wachtlijsten voor huurwoningen, het afschaffen van de hondenbelasting door het invoeren van boetes bij overtreding en Drimmelen op de kaart zetten in de regio."

Oranjeplein
Harry Bakker heeft ook het project Oranjeplein in zijn portefeuille. "Het Oranjeplein geeft een belangrijke impuls aan Terheijden. Een nieuw schoolgebouw, seniorenhuisvesting en extra woningen vormen straks samen één geheel. Het plan speelt duidelijk in op de behoeftes van de inwoners. We zijn ons zeker bewust dat deze ontwikkelingen voor sommige inwoners moeilijk zijn en vinden daarom dat het luisteren naar de mening van alle belanghebbenden een belangrijk onderdeel van het proces moet zijn."

Persoonlijk
Tenslotte nog twee vragen van persoonlijke aard aan Harry.

Op welke persoonlijke prestatie ben je trots? "In 1997 heb ik de Elfstedentocht uitgereden. Dat was voor mij een bijzondere prestatie. Schaatsen doe ik ontzettend graag. Ik heb zelfs geschaatst in Canada, Japan en Finland. En misschien volgend jaar in Mongolië!"

Wat doe je graag in je vrije tijd? "Ik ben in de afgelopen periode ontzettend druk geweest met het opzetten mijn eigen partij, raadslid in combinatie met een baan en op dit moment met het wethouderschap. Daarom zoek ik in mijn privé leven vooral de rust op. Ik ben graag buiten en verzorg mijn pony's elke dag met plezier. Verder heb ik graag contact met de inwoners. Binnenkort ga ik de wijk weer in, wat door mijn beenoperatie tijdelijk niet mogelijk was."