Gemeente Roermond

Roermond en Swalmen op 1 januari 2007 samengevoegd

Klik hier voor veelgestelde vragen en antwoorden over de herindeling

De Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft gisteravond gestemd over het herindelingvoorstel Midden-Limburg. Een meerderheid in de Senaat is morrend akkoord gegaan met het voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken om Roermond en Swalmen tot één nieuwe gemeente samen te voegen. "Hoewel wij dit zagen aankomen is het desondanks jammer dat er met deze samenvoeging nog steeds geen oplossing is voor de problemen, waar Roermond als centrumstad al jaren mee kampt. Positief is dat diverse fracties in de Eerste Kamer deze mening van Roermond delen", aldus burgemeester Henk van Beers van Roermond. Zo werd een motie van GroenLinks aangenomen, waarin het Provinciaal Bestuur van Limburg wordt uitgenodigd vóór 1 februari 2007 met een voorstel te komen dat tegemoet komt aan de nadrukkelijke wens om de centrumgemeenten in de regio Midden-Limburg te versterken.

Roermond opteerde vanaf het begin van de hele herindelingdiscussie voor een samenvoeging van Roermond, Swalmen en de kernen Beesel, Linne en Melick. Uitgangspunt voor Roermond was dat alle mogelijke deelbelangen ondergeschikt werden gemaakt aan het belang van een sterke en daadkrachtige regio Midden-Limburg. De keuze van de minister, die het advies van de Provincie Limburg heeft overgenomen om Roermond en Swalmen bij elkaar te voegen en het wat Roermond betreft daarbij te laten, zorgt in de ogen van het Roermonds gemeentebestuur niet voor de bestuurskracht, die nodig is voor de toekomst van de regio.

Voor Roermond betekent de uitkomst van het debat dat de gemeente op 1 januari 2007 wordt samengevoegd met Swalmen en vanaf dat moment ongeveer 54.000 inwoners telt. De inwoners van beide gemeentes kunnen op 22 november a.s. naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen, waarin 31 zetels te verdelen zijn. Verantwoordelijk wethouder Gemeentelijke Samenwerking Lodewijk Imkamp: "Op basis van inhoudelijke argumenten heeft het gemeentebestuur in de afgelopen tijd pogingen ondernomen om Kamerfracties te overtuigen van de noodzaak de herindeling rondom Roermond anders vorm te geven. Het is buitengewoon spijtig dat de vele inspanningen die wij hebben gedaan niet hebben geleid tot het gewenste resultaat. Het is in ieder geval wel goed om te concluderen dat de ambtelijke en bestuurlijke voorbereiding op de samenvoeging constructief verloopt. Samen met Swalmen zullen we de schouders eronder zetten en de problemen van dit gebied aanpakken. Feit blijft wel dat Roermond en de regio elkaar in de toekomst nodig hebben; de stad kan dat niet alleen!"

Publicatiedatum: 13.09.2006 Bijgewerkt: 13.09.2006