Ingezonden persbericht


Soja in de strijd tegen osteoporose

Interventiestudie bij postmenopauzale vrouwen

Breda: Een nieuwe placebo-gecontroleerde interventiestudie toont aan dat isoflavonen uit soja het botverlies significant kunnen verminderen bij postmenopauzale vrouwen. Een positief effect van soja werd vooral vastgesteld ter hoogte van de rugwervels en het dijbeen.

Ongeveer één op de drie postmenopauzale vrouwen heeft te kampen met osteoporose, met als voornaamste oorzaak het verlaagde gehalte aan oestrogenen in deze periode. Diverse epidemiologische studies toonden al eerder een verband aan tussen consumptie van soja en een lagere prevalentie van osteoporose.

De studie van Ye, et al. onderzocht het effect van soja-isoflavonen op het botverlies bij 90 postmenopauzale vrouwen, tussen 45 en 60 jaar oud. Deze vrouwen werden in drie groepen gerandomiseerd; een groep kreeg gedurende een half jaar een placebo, de tweede groep kreeg dagelijks 84 mg isoflavonen en de derde groep kreeg dagelijks 126 mg isoflavonen. De deelnemers zelf wisten niet tot welke groep ze behoorden.

Voor aanvang van de studie en na zes maanden werd de botmineraaldichtheid (BMD) gemeten. Bij de twee groepen vrouwen die dagelijks soja-isoflavonen kregen, vonden de onderzoekers een positief effect op de botten: het botverlies ter hoogte van de rugwervels en het dijbeen werd vertraagd door isoflavonen. Het effect bleek significant en lineair dosis-afhankelijk te zijn: hoe hoger de dagelijkse inname van soja-isoflavonen, hoe positiever het effect op de botten.

Mede op basis van eerder gepubliceerde studies, suggeren de onderzoekers een optimale hoeveelheid isoflavonen van 80-90 mg isoflavonen per dag. Deze hoeveelheid komt ongeveer overeen met 700 ml sojamelk, wat in lijn is met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid en past dus in een gezonde voeding.

"Meer en meer studies tonen inderdaad een positief effect aan van sojaconsumptie op onze botten. Naast voeding speelt ook beweging een sleutelrol voor gezonde botten", aldus Christine Debeuf, International Science & Nutrition Manager bij Alpro soja. "Omdat calcium ook essentieel is voor de botten, hebben calciumverrijkte sojaproducten de voorkeur."

Referentie: Ye YB, Tang XY, Verbruggen MA, Su YX. Soy isoflavones attenuate bone loss in early postmenopausal Chinese women: A single-blind randomized, placebo-controlled trial. Eur J Nutr 2006.

Over Alpro

Alpro soja is Europees marktleider met een gezond assortiment aan sojaproducten, zoals sojadrinks, desserts, plantaardige room, soja-yoghurt (Yofu) en margarines op sojabasis. Alpro soja is onderdeel van de Vandemoortele groep, één van de grootste Belgische voedingsproducenten. Alpro soja heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan.

Meer informatie over soja, gezondheid en de producten van Alpro vindt u op www.alprosoya.com

(Einde persbericht)

* * *

Noot aan de redactie: voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met: Alpro Soja Nederland B.V., Ann Vandenhoucke tel: +32 56 43 21 51 , e-mail: ann.vandenhoucke@alpro.be