Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten Z-Holland 12 september 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 12 september 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Natuurgebieden verbinden in Midden-DelflandGS hebben de eisen voor drie oversteekplaatsen voor dieren bij de A4, de A13 en de Schie vastgesteld. De zogenaamde ecopassages maken onderdeel uit van het project Integrale ontwikkeling Delft Schiedam (IODS). Midden-Delfland is een gebied met een rijke flora en fauna. Er leven veel verschillende en een paar bijzondere diersoorten; zoals de Noordse woelmuis, de ringslang, wezels, hermelijnen, bunzings, padden en vleermuizen. Deze dieren krijgen door de passages een veel groter leefgebied. Als kleinere leefgebieden via natuurstroken of ecologische zones met elkaar worden verbonden, ontstaat er een ecologisch netwerk dat functioneert als een groter, aaneengesloten natuurgebied. Voor de ecopassages is een 'Programma van eisen' opgesteld. In dit programma staan de eisen weergegeven waaraan de ecopassages in Midden-Delfland moeten voldoen, zoals de minimale breedtes, noodzakelijke vegetatie of beplanting en aanwezigheid van water. Meer informatie en het volledige rapport kunt u vinden opwww.iods.nl.

Plan voor zandwinning vrijgegevenHet college van GS heeft het voorontwerpbestemmingsplan Zandwinning vrijgegeven, zodat het door diverse instanties als de Provinciale Planologische Commissie, de waterschappen, gemeentebesturen en Rijksdiensten kan worden besproken. Eerder dit jaar hebben PS de Derde Partiële herziening van het Streekplan Zuid-Holland West vastgesteld, waarin een concrete beleidsbeslissing met betrekking tot het uitbreiden van de zandwinning Ommedijksche Polder / het Valkenburgse Meer is opgenomen. In een brief hebben GS de gemeenteraden van Katwijk en Wassenaar verplicht de zandwinning planologisch mogelijk te maken. Katwijk heeft schriftelijk laten weten te zullen meewerken, Wassenaar heeft niet schriftelijk gereageerd. Het nu voorliggende ontwerpbestemmingsplan wordt medio oktober onder meer in de Staatscourant gepubliceerd, waarna zienswijzen kunnen worden ingediend. Het bestemmingsplan zal voor 27 maart 2007 door GS worden vastgesteld.

Visie op de ontwikkeling van de Zuidvleugel in Randstad HollandGS hebben de Zuidvleugelvisie vastgesteld en ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten (PS). De Zuidvleugelvisie, motor in de delta, schetst de visie op de ontwikkeling van de Zuidvleugel tot een vitaal attractief samenhangend stedelijk netwerk. Het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel (BPZ) kiest met de visie nadrukkelijk voor één hoofddoel: het versterken van de internationale concurrentiepositie van de Zuidvleugel binnen de Randstad Holland. Het college stelt voor in de visie nog een aantal componenten op te nemen, waaronder de positionering van de Zuidvleugel, de relatie met het Groene Hart en een stedelijk openbaar vervoer netwerk door middel van het programma Stedenbaan.

Subsidieaanvraag wandelpadennetwerk afgewezenDe subsidieaanvraag van het Rotterdams Milieucentrum voor het Wandelpadennetwerk Rotterdam is door GS afgewezen. Statenlid Bakker (Groen Links) wil weten waarom soortgelijke subsidieaanvragen eerder wel zijn gehonoreerd. In de beantwoording geeft het college aan dat de subsidie bedoeld is voor communicatie en onderzoek. Vorig jaar is de subsidieregeling Groene Ruimte gewijzigd. Communicatie wordt niet meer gesubsidieerd, tenzij dit voor uitvoering van een concrete activiteit noodzakelijk is. Het college deelt de mening van de vragensteller dat voorlichting het gebruik van wandelpaden stimuleert. GS zijn echter ook van mening dat op het gebied van aanbieden van routes veel organisaties actief zijn en er op dit punt geen stimulerend beleid door de provincie hoeft te worden gevoerd.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2042 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Ontsluiting bedrijventerrein Hoeksche WaardHet college van GS heeft in juli gekozen voor een streekplanherziening met een bedrijventerrein aan de noordrand van de Hoeksche Waard. Het gaat om een herziening aan de oostkant met bijbehorende oostelijke ontsluiting. De Commissie Hoeksche Waard heeft eveneens een voorkeur uitgesproken voor de oostkant, maar gaf de voorkeur aan een westelijke ontsluiting. De Statenleden Démoed en Klein Breteler (beiden CDA) willen onder andere weten wat het belangrijkste argument is waarom GS het advies van de Commissie Hoeksche Waard over de ontsluiting niet volgen. In de beantwoording geeft het college aan dat de keuze vooral gebaseerd is op verkeerstechnische overwegingen en leefbaarheidoverwegingen. Dit laatste heeft te maken met bebouwing aan de Mollekade, deze wordt in de andere ontsluitingsvariant doorsneden en krijgt daardoor een hogere geluidsbelasting.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2040 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Stadsregio Rotterdam verantwoordelijk voor streekplanuitwerkingStatenlid Démoed (CDA) heeft vragen gesteld over de toenemende onrust bij ondernemers en maatschappelijke organisaties op het eiland Voorne als gevolg van de besluitvorming van de gemeentebesturen Brielle en Westvoorne over het glastuinbouwbeleid. De vragensteller wil weten of het college hier actie op heeft ondernomen. In de beantwoording geven GS aan dat de discussie, die beide gemeenten voeren, betrekking heeft op de uitwerking van het streekplan RR2020 in de bestemmingsplannen van de gemeenten. In de afspraken over RR2020 staat dat de Stadregio Rotterdam inhoudelijk verantwoordelijk is voor de streekplanuitwerking. Om niet in strijd te handelen met de gemaakte afspraken en omdat het college van mening is dat de stadregio over voldoende bestuurskracht beschikt heeft het college geen actie ondernomen.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2043 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Subsidies

Aan de Stichting Loket Cultuureducatie Zuid-Holland is een projectsubsidie toegekend van 208.136 euro voor versterking Cultuureducatie primair onderwijs 2004 - 2006. Aan de Stadsregio Rotterdam is een meerjarige projectsubsidie toegekend van 2.975.750 euro in het kader van de Regionale Agenda Samenleving Rotterdamse regio 2006 - 2008. Last onder dwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan Metaalhandel W. de Voeght BV te Honselersdijk is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer.