D66

Voor het eerst sinds twaalf jaar proberen partijen een debat in de Tweede Kamer te blokkeren. De rechtse partijen weigeren een motie van D66 over de oorlog in Irak te bespreken, zodat er ook niet over gestemd kan worden.

D66 Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya vraagt om een onderzoek naar de politieke steun van de regering aan de oorlog in Irak. Zij vraagt hierom, omdat nu blijkt dat Saddam Hussein en Al Qaida geen banden hebben, én dat er geen massavernietigingswapens in Irak zijn. De volledige rechter vleugel van de Kamer (CDA, VVD, Christenunie, SGP en LPF) blokkeerde de motie toen Koser Kaya hem indiende. Dit is een zeer ongebruikelijke manier van doen in de Tweede Kamer; het gebeurde twaalf jaar geleden voor de laatste keer. Daarop zijn andere leden van buiten de zaal opgetrommeld om de motie alsnog te kunnen laten indienen door de SP.

Koser Kaya. Het is verbijsterend hoe op deze ondemocratische manier partijen het debat de kop in proberen te drukken. In het debat over het achterhouden van informatie door de VS over geheime CIA kampen hebben we ook stil gestaan bij het feit dat ook in de oorlog met Irak de VS wel eens niet open kaart zouden kunnen hebben gespeeld. Juist nu de kans is om minister Bot aan te spreken op het gebrek aan vertrouwen, wat de Amerikanen hebben in hun bondgenoten, laten de rechtse partijen het afweten

Ook vroeg Koser Kaya de regering om daadkrachtig en Europabreed de Amerikanen om opheldering te vragen in de kwestie rondom de geheime CIA-gevangenissen en te voorkomen dat meer verdachten in Guantanamo Bay-achtige gevangenissen komen.

13-9-2006 14:26