Voedsel en Waren Autoriteit

VWA: Toezicht in de zuivelketen

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft in 2005 een beeld van het toezicht in de Nederlandse zuivelsector geschetst. Het rapport is een momentopname en geeft een uitgebreide omschrijving van relevante partijen in de zuivelsector in de periode 2004/2005. De nadruk ligt op de wetgeving en het toezicht hierop in relatie tot de volksgezondheid. Een rapport

Samenvatting:

S.ssssSamenvatting:
In opdracht van het managementteam van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) geeft dit rapport een beeld van de Nederlandse zuivelsector anno 2004/2005. Nadruk ligt hierbij op de wetgeving en het toezicht hierop in relatie tot de volksgezondheid. De "witte vlekken" worden inzichtelijk gemaakt. Er wordt nadrukkelijk geen risico-analyse uitgevoerd, maar wel aanbevelingen gedaan op welke punten het toezicht verbeterd kan worden.
De Nederlandse en Europese wetgeving die betrekking heeft op de productie van melk en zuivelproducten is bijzonder complex. Met de komst van de nieuwe verordeningen van de EU, namelijk Verordeningen (EG) Nrs. 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004 en 882/2004 gaan een aantal aspecten veranderen. De belangrijkste zijn (steekwoordsgewijs): de erkenningsverplichting; tracking en tracing; melk van paarden; HACCP-verplichting. Voor 1 januari 2006 moeten duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de toezichthoudende instanties in de zuivel hoe deze wetgeving gecontroleerd wordt, waarbij rekening moet worden gehouden met zelfcontroleprogramma's door de sector en waarbij zoveel mogelijk één toezichthouder op een bedrijf komt. Verder wordt aanbevolen het gebruik van gidsen voor goede praktijken op primaire bedrijven te stimuleren. Daarin moet nadrukkelijk aandacht zijn voor water, voer, medicijngebruik en hygiëne bij de melkwinning. Het verstrekken van rauwe melk voor directe consumptie aan derden moet aan banden worden gelegd. Boerderijzuivelbedrijven moeten met ingang van 1 januari 2006 gaan werken met een voedselveiligheidsplan of een goedgekeurde hygiënecode. Zuivelondernemingen moeten zich bewuster worden van de risico's van besmetting van hun (grondstoffen voor) levensmiddelen. Daarnaast moet het toezicht op traceerbaarheidssystemen met name in de handelssector worden aangescherpt. Ook de controle op het intraverkeer moet verbeterd worden.