Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Ondernemingsraad politie: rapport hoopgevend

Publicatiedatum: 13-9-2006 15:31:00

De ondernemingsraad (OR) van politiekorps Gelderland-Midden kan zich vinden in de rapportage van de onafhankelijke onderzoekscommissie, die de afgelopen maanden onderzoek heeft gedaan naar vermeende discriminatie, machtsmisbruik en intimidatie binnen de organisatie. De commissie heeft vandaag haar bevindingen gerapporteerd. De OR is blij dat de rapportage er is.

De OR hoopt dat alle aanbevelingen van de commissie, in het rapport gedaan, opgevolgd worden. Diverse aanvullende onderzoeken zullen noodzakelijk zijn in dit verband.
De uitnodiging van korpschef Kuiper om samen met de OR te overleggen welke acties het beste kunnen worden ondernomen, die uitnodiging neemt de OR van ganser harte aan.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden

026 376 3053

---

Rapport onafhankelijke commissie Gelderland-Midden
Publicatiedatum: 13-9-2006 15:29:53

Arnhem,
PERSBERICHT

Op woensdag 13 september heeft de onafhankelijke klachtencommissie Gelderland-Midden het rapport gepresenteerd naar de afhandeling van klachten van een viertal ex-medewerkers. De commissie is ingesteld door de regionale driehoek nadat gebleken was dat een aantal klagers niet tevreden was over de afhandeling van hun klachten.

Uit het rapport blijkt dat er geen sprake is van institutionele discriminatie of zoals de commissie schrijft een brede cultuur van vreemdelingenhaat of stelselmatige discriminatie. Wel zijn er grote interne problemen die in een aantal gevallen zelfs tien tot twaalf jaar terug lijken te gaan. De commissie is van mening dat de driehoek en de korpsleiding enkele in dit verband met name genoemde problemen gedegen en transparant bespreekbaar dient te maken. Hiermee zou de interne rust binnen het korps kunnen terugkeren. De commissie constateert dat enkele persoonlijke mutaties die dit jaar plaats hebben gehad, op zich bijdragen aan de oplossing van de problematiek, maar ze acht het ook noodzakelijk op een aantal beleidsterreinen (P&O, klachtenbeleid en communicatie) een sterkere centrale rol te spelen. De commissie benadrukt overigens dat het uitvoerende werk van de politieorganisatie niet of nauwelijks heeft geleden onder de aan de orde zijnde situatie. De korpsbeheerder en de regionale driehoek nemen de aanbevelingen van het rapport over.

Interviews
Het rapport geschreven door de onafhankelijke commissie is geen feitenrelaas, maar een spiegel met beelden. De beschrijving die van het korps gegeven wordt, is gebaseerd op interviews met een aantal betrokkenen. De aanleiding van het onderzoek was onvrede over de afhandeling van klachten van een aantal ex-medewerkers. Korpsbeheerder Pauline Krikke is blij met de conclusie van de commissie dat er geen sprake is van een brede cultuur van vreemdelingenhaat of stelselmatige discriminatie op grond van afkomst. De commissie signaleert verder dat al jarenlang verhalen binnen het korps circuleren die een geheel eigen leven zijn gaan leiden. De grote onrust binnen het korps is onder meer gestoeld op deze beelden. Hoewel er volgens de commissie geen sprake is van expliciete bewijzen, is het naar de mening van de driehoek goed dat de commissie deze beelden naar boven heeft gehaald. De korpsbeheerder volgt de aanbevelingen van de commissie en zal onderzoek (laten) verrichten naar deze verhalen. Niet alleen moet de waarheid boven tafel komen, ook moet de rust binnen het korps terug gebracht worden om een nieuwe start te kunnen maken.

Lopende projecten
Het rapport maakt ook melding van veel wantrouwen binnen het korps en een managementcultuur die niet gestoeld is op formele ambtelijke hierarchie. De commissie beveelt aan om een gedegen interne klachtenprocedure en/of klokkenluidersregeling te ontwikkelen. Ook deze aanbevelingen worden door de driehoek meegenomen in de maatregelen naar een nieuwe toekomst.
De commissie spreekt uit dat er goed aan wordt gedaan om een aantal reeds lopende projecten door te zetten. Het gaat om projecten die te maken hebben met het te voeren diversiteitsbeleid, met integriteit en het loopbaanbeleid. Voorts spreekt de commissie de verwachting uit dat vooral in het tot stand brengen van nieuw beleid (zowel in inhoudelijke zin als in procesmatige zin) de in het korps gewenste veranderingen tot uitdrukking worden gebracht. De driehoek sluit zich van harte bij deze verwachting aan
Regionaal college
Inmiddels heeft de korpsbeheerder het rapport gedeeld met het regionaal college. Dit bestaat uit de zestien burgemeesters van de gemeenten die tezamen de politieregio Gelderland-Midden vormen. Het regionaal college is het orgaan waaraan de korpsbeheerder verantwoording aflegt.
Tijdens een ingelaste bijeenkomst heeft het regionaal college zijn vertrouwen uitgesproken in de korpsbeheerder. Het college heeft zijn steun gegeven aan de door de driehoek voorgestelde maatregelen (zie onder) die de rust in het korps terug moet brengen.

Maatregelen
Een aantal activiteiten die moeten helpen de rust en het vertrouwen binnen het korps terug te krijgen, zullen direct opgestart worden.


* De komende tijd zullen diverse communicatieactiviteiten plaats vinden richting de medewerkers van Gelderland-Midden. Elke medewerker krijgt het rapport van de onafhankelijke commissie thuis toegestuurd. Korpsbeheerder en korpsleiding gaan de komende tijd naar de verschillende districten en onderdelen van het korps om tijdens bijeenkomsten te luisteren naar reacties van de medewerkers, om tekst en uitleg te geven bij de commissie en het rapport en om vragen te beantwoorden die leven naar aanleiding van het rapport en de interne problemen. De data van deze bijeenkomsten moeten nog gepland worden.


* Het personeelsbeleid, inclusief het management development-traject, zal door een externe deskundige worden gemonitord en jaarlijks worden getoetst. Hiermee wilen de korpsbeheerder en de korpsleiding openheid en transparantie garanderen ten aanzien van het personeelsbeleid. Een verslag van de externe toetsing zal verschijnen in het jaarverslag van het korps Gelderland-Midden.

Andere maatregelen die genomen worden naar aanleiding van het rapport luiden als volgt.


* De verhalen die binnen het korps de ronde doen en in het rapport genoemd staan als ervaringen en beelden uit het verleden, zullen onderzocht worden. De korpsbeheerder en de korpsleiding willen de vraag beantwoord hebben naar het waarheidsgehalte van deze verhalen en de resultaten van dit onderzoek in alle openheid bespreken met het korps.


* De korpsleiding gaat onderzoeken hoe een gedegen interne klachtenprocedure en/of een klokkenluidersregeling ontwikkeld kan worden die het volledige vertrouwen heeft van het personeel.


* In navolging van de communicatieronde die direct ingezet gaat worden (zie boven), zal de korpsleiding een open, transparante en structurele communicatie met het personeel gaan opzetten.


* De centrale rol op tal van beleidsterreinen, met name personeel en organisatie, klachtenbeleid, externe communicatie, zal versterkt worden.


13 september 2006

(