Voedsel en Waren Autoriteit

Genetische modificatie Amerikaanse rijst veilig

Genetisch gemodificeerde levensmiddelen mogen alleen op de Europese markt worden gebracht als ze een toelatingsprocedure hebben doorlopen. In de haven van Rotterdam heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op 29 augustus 2006 dertig partijen geblokkeerd die mogelijk verontreinigd zijn met de niet toegelaten genetisch gemodificeerde rijst LLRICE 601. Invoer van deze gemodificeerde rijst in Europa is dus verboden. Het gaat om kleine hoeveelheden (3 gemodificeerde rijstkorrels op 5000 normale korrels). De Europese Commissie heeft op 1 september de industrie en lidstaten verzocht om de controles van rijst die al op de markt is gebracht, te intensiveren.

De genetisch gemodificeerde rijstkorrels die zijn aangetroffen in een Amerikaanse scheepslading rijst vormen geen aanleiding tot onrust. De gemodificeerde rijst (LLRICE 601) maakt een stof aan die de rijstplant weerbaar maakt tegen een veelgebruikt onkruidbestrijdingsmiddel. Deze modificatie komt ook voor bij reeds toegelaten rijstsoorten in de VS. Door de Amerikaanse autoriteiten wordt deze rijst als veilig beoordeeld. Op grond van eerdere onderzoeksgegevens en de gegevens van de Amerikaanse overheid stelt het bureau Risicobeoordeling in haar advies aan de ministers Veerman en Hoogervorst dat eventuele consumptie van de gemodificeerde rijst geen risico oplevert voor de gezondheid van mens of dier, zeker gezien de beperkte hoeveelheden in de betreffende lading. De Europese Voedsel Autoriteit (EFSA, European Food Safety Authority) zal waarschijnlijk haar risicobeoordeling deze week bekend maken.

Inmiddels heeft de VWA een aantal partijen in de haven van Rotterdam vrijgegeven op basis van aangeleverde analyserapporten ( die wijzen op negatieve resultaten op LLRICE 601) Ook neemt de VWA monsters bij importeurs van Amerikaanse rijst. Over enige tijd zullen de resultaten daarvan bekend zijn.