GroenLinks

Maak eind aan vicieuze cirkel geweld

Turkije aanslagen 13 september 2006

Terwijl radicale Koerdische afscheidingsbewegingen de afgelopen weken Turkije teisterden met bomaanslagen, laten steeds meer vooraanstaande Koerden weten het geweld beu te zijn. Joost Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie van het Europees Parlement, verwelkomt de oproep voor een onvoorwaardelijke wapenstilstand in het zuidoosten waartoe een aantal gematigde Koerdische leiders de separatistische PKK deze week opriep.

Een dag na deze oproep bleek hoe instabiel de situatie is. Bij een aanslag in Dyarbakir kwamen zeker elf mesne om het leven. Onduidelijk is op dit moment wie verantwoordelijk is voor deze terreurdaad. Osman Baydemir, de burgemeester van Diyarbakir, noemde de aanslag "een provocatie met als doel de pogingen om vrede te bereiken te dwarsbomen."

Link
Ook Lagendijk ziet een verband tussen de oproep tot een wapenstilstand en de aanslag in Diyarbakir. "Ik hoop van harte dat de gematigde Koerden zich niet laten afschrikken om door te gaan met hun vreedzame strijd voor Koerdische rechten."

De oproep tot een wapenstilstand komt volgens Lagendijk op het juiste moment en biedt hoop dat er een einde komt aan de vicieuze cirkel van geweld in het zuidoosten en de rest van Turkije. De strijd tussen de PKK en het Turkse leger woedt al meer dan 20 jaar en heeft al 37.000 levens geëist.

Gelijkberechtinging Koerden
De leider van de belangrijkste gematigde Koerdische partij meent dat het voorgoed zwijgen van de wapens de enige mogelijkheid is om een eind te maken aan het lijden van de Koerdische bevolking. Joost Lagendijk onderschrijft dit standpunt volledig. "Door de PKK op te roepen het geweld definitief af te zweren versterken gematigde Koerdische politici hun positie tegenover de Turkse staat in hun streven naar gelijke sociale en economische rechten."

Respect voor de Koerdische taal en cultuur en de ontwikkeling van de zwakke economie in het zuidoosten moet een plaats krijgen binnen de Turkse politiek en niet afgedwongen worden door het nodeloos doden van soldaten en burgers", aldus Lagendijk.

Zie ook:

* dossier Turkije

«

Word lid!