Gemeente Den Helder

10-09-2006 Raad stelt verordening Wmo vast

Op woensdag 6 september heeft de gemeenteraad de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Helder 2007 vastgesteld. Daarmee is de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Den Helder voor een deel weer een stap dichterbij gekomen. De Wmo geeft de gemeenten een sleutelrol bij het regelen van maatschappelijke ondersteuning. Bepaalde ondersteuning loopt nu al via de gemeente. Dat zijn de bekende Wvg-voorzieningen, zoals een elektrische rolstoel, een woningaanpassing of het Wvg-vervoer. Daarbij komt straks de verstrekking van bepaalde individuele voorzieningen die tot nu toe worden geregeld via de AWBZ, zoals huishoudelijke hulp. Maar de Wmo gaat verder. Ook het stimuleren van buurtactiviteiten die leiden tot meer samenhang in de wijk, valt eronder. De mooie gedachte achter de wet is dat iedereen, met of zonder beperkingen, volwaardig moet kunnen meedoen in het maatschappelijk leven. Mensen moeten daarbij meer verantwoordelijkheid nemen voor elkaar, maar de gemeente ondersteunt en stimuleert.

spelregels
De verordening die nu is vastgesteld, regelt maar een klein, maar wel heel belangrijk stuk van de Wmo. De verordening bepaalt de spelregels voor de verstrekking van individuele voorzieningen op het gebied van wonen en welzijn, zoals hulp bij het huishouden, aangepaste vervoersmiddelen en woningaanpassingen. De verordening zorgt zo voor rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor alle inwoners van Den Helder. Daarmee is een belangrijke stap gezet naar de invoering van de Wmo per
1 januari 2007.

lange weg, veel overleg
Gemeenten voeren al meer dan een jaar overleg met allerlei instanties, zoals zorgaanbieders en belangengroeperingen, om de invoering van de Wmo goed voor te bereiden. Zo ook in Den Helder. In de raadscommissie Maatschappelijk Welzijn bijvoorbeeld staat de Wmo steeds op de agenda. De verordening die nu is vastgesteld is doorgesproken en kritisch beoordeeld door een Klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de Adviesraad Ouderenbeleid, de Jongeren Adviesraad, Cliëntenbelangen GGZ De Hoofdzaak en Cliëntenberaad Gehandicaptenbeleid.
We proberen alles zo zorgvuldig mogelijk te doen, maar er is een risico dat we iets over het hoofd zien. Daarom zal de verordening een jaar van kracht zijn. Dat geeft de mogelijkheid om na die tijd aanpassingen te doen.

10-09-2006
Wat verandert er voor u?

u maakt nu gebruik van een voorziening
Als u nu gebruik maakt van een voorziening, zoals huishoudelijke hulp of de Wvg, dan verandert er voorlopig niets. U hebt die voorziening gekregen op basis van een indicatiebesluit en dat blijft gewoon geldig.

u doet dit jaar nog een aanvraag voor een voorziening Wilt u dit jaar nog een aanvraag doen voor een individuele voorziening, dan gaat dat op de gebruikelijke manier. Voor een Wvg-voorziening gaat u naar de gemeente; een aanvraag voor hulp in het huishouden verloopt zoals gebruikelijk via het Zorgkantoor.

u vraagt in 2007 een voorziening aan
Wie volgend jaar een individuele voorziening aanvraagt moet bij de gemeente zijn. Dat geldt voor huishoudelijke hulp, voor aangepaste vervoersmiddelen, voor een vervoersbudget en voor woningvoorzieningen. Een belangrijke verandering is dat u vanaf 1 januari 2007 ook een eigen bijdrage voor de verstrekte voorzieningen moet betalen. Die eigen bijdrage gaat niet gelden voor (elektrische) rolstoelen, sportrolstoelen, een vervoersbudget, tegemoetkoming voor verhuis- en inrichtingskosten en het bezoekbaar maken van woningen. De komende weken gaan we op de Stadsnieuwspagina uitvoerig in op de eigen bijdrage. We leggen u ruim voor januari 2007 uit hoe het aanvragen van individuele voorzieningen in zijn werk gaat. Daarbij streven we ernaar het u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Werk in uitvoeringDe gemeente werkt er hard aan om de invoering van de Wmo soepel te laten verlopen. De komende tijd zullen we u op de Stadsnieuwspagina en op onze website informeren. Als alle details zijn uitgewerkt, zullen we ook huis-aan-huis informatie verspreiden. U weet dan hoe u bij de gemeente ondersteuning kunt aanvragen.

Meer weten?U vindt veel informatie over de Wmo op de website www.info-wmo.nl. Ook op deze website kunt u terecht. U kunt ook een e-mail naar de gemeente sturen via info@denhelder.nl of bellen met 0223 671243/ 0223 67 242.