Bibliotheken krijgen landelijk keurmerk

Ver. van openbare bibliotheken

http://www.debibliotheken.nl

Met een landelijke bijeenkomst hebben de Nederlandse openbare bibliotheken op woensdag 13 september de aftrap gegeven voor hun certificering. De bibliotheken in Hengelo (Ov.), Haarlem en Vlissingen zijn de eerste bibliotheken met een keurmerk. Ze kregen hun certificaten uit handen van Jan-Ewout van der Putten, directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en Wim Kuiper, lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Bibliotheken werken steeds meer samen, bijvoorbeeld bij de aanschaf van boeken, dvd's en databases, diensten als de digitale vraagbaak al@din en activiteiten als de Kinderboekenweek en de Jonge Jury. Als gevolg daarvan wordt de kwaliteit van het bibliothekennetwerk als geheel steeds belangrijker.

Om deze kwaliteit te waarborgen en de bedrijfsvoering transparanter te maken voor subsidiegevers en klanten, worden voortaan minimum kwaliteitseisen gesteld op de gebieden management, strategie, planning en als het gaat om de tevredenheid van onder meer partners en klanten.

De gestelde eisen zijn gebaseerd op afspraken tussen de VOB en de VNG. De VNG is bij de certificering betrokken omdat gemeenten de belangrijkste subsidiegevers zijn van bibliotheken. Bibliotheken bieden daarvoor plaatselijk steeds meer ondersteunende diensten op informatief, educatief en cultureel gebied, naast hun functie als ontmoetingsplaats.

Herkansing
De komende vier jaar krijgen alle bibliotheekorganisaties waar de ruim duizend bibliotheekvestigingen in Nederland onder vallen, een inspectiebezoek en wordt hun bedrijfsvoering onder de loep genomen. Op basis van deze audits krijgen bibliotheken een certificaat of worden ze onder voorbehoud gecertificeerd. In dat geval krijgt de organisatie de tijd om binnen een half jaar alsnog aan de toetsingscriteria te voldoen. De operatie wordt gecoördineerd door de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken.


---
Meer informatie op www.bibliotheekcertificaat .nl en bij Jannie van Vugt, beleidsmedewerker Kwaliteit en Opleidingen van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, T
070 - 30 90 114.