Gemeente Weert

13 september 2006

Gemeente betaalt kosten hulpmiddelen in twee woningen meervoudig gehandicapten

Het college van B&W van Weert heeft besloten E 16.500,- beschikbaar te stellen voor enkele voorzieningen in twee groepswoningen voor meervoudig gehandicapten aan de Maastrichtstraat. Het gaat daarbij om een woonvorm voor in totaal 8 personen die voor stichting De Regenboog is gerealiseerd. Die stichting is in het leven geroepen door vier ouderparen met kinderen die ernstig meervoudig gehandicapt zijn en daarom intensieve zorg nodig hebben. Ze willen de kinderen graag in hun omgeving in een kleinschalige voorziening laten wonen en verzorgen.

De twee groepswoningen bieden plaats aan in totaal 8 personen. Dat is het minimale aantal om 24-uurs zorg betaalbaar te maken. De zorg wordt geboden door de Stichting Philadelphia uit Nunspeet, een professionele instelling die dit soort projecten voor mensen met een meervoudige handicap heeft gerealiseerd op meer plaatsen in het land. Wonen Weert heeft de twee groepswoningen aan de Maastrichtstraat laten bouwen en verhuurt deze sinds de oplevering in juli 2006.

Ouders ontlast
Dit woonproject is van belang voor de meervoudige gehandicapten zelf, hun families en omgeving. De kinderen worden geplaatst in een kleinschalige woonvorm in hun eigen woonomgeving waar ruim aandacht kan worden gegeven aan het individu. Er is continue zorg door professionals beschikbaar en de ouders kunnen op elk gewenst moment tijd met hun kind doorbrengen. Omdat de ouders zich niet meer permanent met de intensieve zorg voor hun gehandicapte kind bezig zijn, ontstaat in het gezin ook weer ruimte voor de overige gezinsleden en kan de voortdurende psychische en fysieke belasting in het gezin worden geminderd.

Bijdragen en subsidies
Het vernieuwende woonproject heeft van diverse instellingen inmiddels subsidies en bijdragen ontvangen, zoals de provincie Limburg (E 100.000,-), het Oranjefonds (E 20.000,-) en de samenwerkende serviceclubs Weert (E 20.000,-). Daarnaast heeft het gemeentelijk grondbedrijf een bijdrage van E 70.000,- geleverd in de grondkosten en de herinrichting van de openbare ruimte. Het bedrag dat de gemeente Weert nu beschikbaar heeft gesteld ad. E 16.500,- is bestemd voor de aanschaf van enkele hulpmiddelen, te weten twee douche-badwagens, twee bed/speelboxen en een douche/toiletstoel. Deze bijdrage voor de aanschaf van enkele voorzieningen voor de woningen past binnen de huidige Wet voorzieningen gehandicapten en de Wet maatschappelijke ondersteuning, waarin de Wvg per 1 januari 2007 opgaat.

2006.164 FS

---- --