Gemeente Voorschoten

Persberichten - Gemeente en Stichting Duivenvoorde tekenen intentieovereenkomst voor groen grondgebied
Uitgebracht op: woensdag 13 september 2006

De gemeente Voorschoten en de Stichting Duivenvoorde ondertekenen een intentieovereenkomst op kasteel Duivenvoorde op donderdag 14 september om 9.00 uur. In de overeenkomst staat dat beide partijen als gezamenlijk doel hebben het grondgebied van de Stichting Duivenvoorde, als groen gebied in stand te houden, te versterken en te ontwikkelen.

Een gedeelte van het grondgebied van de stichting Duivenvoorde maakt onderdeel uit van de Duivenvoordecorridor. Deze corridor is onderdeel van de Rijksbufferzone. Dat betekent dat het Rijk het van groot belang vindt dat dit gebied zijn landelijk karakter behoudt. De overheid wil het karakter van het landschap zelfs versterken, onder andere voor recreatieve doeleinden. Een van de manieren om dit te doen is door de glastuinbouw uit bufferzones te verplaatsen naar gebieden die het Rijk speciaal daarvoor heeft aangewezen, bijvoorbeeld het Westland. De gemeente Voorschoten is bezig met de uitvoering van dit beleid. Zo stelt zij op dit moment een bestemmingsplan voor het buitengebied op.

De stichting en de gemeente willen samenwerken op het vlak van inrichting en beheer van het landschap binnen de Duivenvoordecorridor. Het gaat daarbij om het beschermen van de waarden van het open landschap, de cultuurhistorie, de natuur en de grondgebonden landbouw. Als vervolgstap op de ondertekening van de intentieovereenkomst worden een aantal onderdelen verder uitgewerkt in een inrichtingsplan. Het gaat om de ontwikkeling van een visie van het grondgebied Duivenvoorde, de ontwikkeling van de buitenplaats Haagwijk, de versterking van de agrarische structuur, natuurontwikkeling, recreatie en landschapsbouw. Deze onderdelen worden ook opgenomen in het bestemmingsplan voor het buitengebied.


- einde bericht -