Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* September

---

Prins van Oranje bezoekt op 13 september 2006 Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft woensdag 13 september een werkbezoek gebracht aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Het werkbezoek aan het universitair medisch centrum was een initiatief van ECP.NL, platform voor eNederland, waar de Prins deel uitmaakt van de Raad van Advies. Tijdens het werkbezoek stond centraal welke voordelen de patiënt kan hebben bij integratie van ICT-toepassingen in de zorg.

De Prins bezocht onder andere de afdeling Bioinformatica, waar geavanceerde technieken voor erfelijkheidsonderzoek en beeldvormende technieken worden gekoppeld aan andere fundamentele en klinische onderzoeksprogramma's. Erfelijkheidsprofielen kunnen in de toekomst een belangrijke rol spelen bij het vooraf bepalen of een bepaalde medische behandeling op individueel niveau zal aanslaan. De afdeling ondersteunt artsen en onderzoekers bij het analyseren van de enorme hoeveelheden gegevens die bij biomedisch onderzoek betrokken zijn. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de I-Space, een `virtual reality'-ruimte waar artsen en onderzoekers medische gegevens kunnen bestuderen in driedimensionale beelden.

Hierna kreeg de Prins uitleg over www.voorlichtingopmaat.nl, een website waarmee patiënten op een eenvoudige en eenduidige wijze advies op maat krijgen bij spier- en gewrichtsklachten.

In het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis werd de Prins ingelicht over de community Sophiakids.nl. Hiermee kunnen kinderen die in het ziekenhuis liggen via internet in contact blijven met huisfront en school. Verder bezocht de Prins de Intensive Care afdelingen Neonatologie en Pediatrie, hier kreeg hij uitleg over het Patiënt Data Management Systeem (PDMS), dat wordt gebruikt om de vitale functies en medicaties van onder andere tevroeggeborenen te monitoren.

De Prins maakt sinds november 2004 deel uit van de Raad van Advies van ECP.NL.

ECP.NL is het platform in Nederland waar publiekprivaat wordt samengewerkt aan belangrijke randvoorwaarden en doorbraken rond de digitale economie en samenleving. Dit doet zij vanuit haar unieke, neutrale positie tussen markt en beleid. In de vorm van projecten en werkgroepen worden actuele thema's opgepakt. Door deze sectoroverschrijdende samenwerking helpt ECP.NL de (internationale) concurrentiepositie van Nederland te behouden en te verbeteren.

Erasmus MC is het grootste universitair medisch centrum van Nederland, met als kerntaken patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC's. Andere UMC's die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, UMC Utrecht, LUMC, UMCG, UMC St Radboud en VU medisch centrum. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC's.

13 september 2006

© RVD