Ingezonden persbericht


persbericht

Een opstapje voor kansarme jongeren in Vietnam:

Plan NEDERLAND en de ABN AMRO Foundation starten samenwerkingsverband

Amsterdam, 13 september - De ABN AMRO Foundation en kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan gaan samenwerken om kansarme jongeren in Vietnam betere toekomstkansen te geven door middel van een beroepsopleiding met uitzicht op betaald werk. De samenwerking is aangegaan voor een periode van in ieder geval een jaar. Vietnam behoort tot de armste landen van de wereld.

In het Vietnamese Hanoi ondersteunt Plan sinds 2005 de Livelihood Advancement Business School (LABS), waar jongeren uit de armste lagen van de bevolking een vakopleiding kunnen doen en worden voorbereid op de arbeidsmarkt. De jongeren leren een aantal vaardigheden die voor ondernemers onontbeerlijk zijn, zoals werken in een team, marketing en communicatie. Het cursusaanbod is bovendien afgestemd op de vraag uit de Vietnamese arbeidsmarkt. Lokale ondernemers uit onder meer de ICT-branche, het hotelwezen, van supermarkten en een koffieketen zijn betrokken bij LABS. Zij geven praktijkgerichte lessen en bieden stageplaatsen aan de cursisten. De kans op een betaalde baan na LABS is dan ook groot. Veel cursisten - tot nu toe ruim negentig procent - stromen na hun stage door naar vast werk.

Inhoudelijke expertise

De ABN AMRO Foundation, in 2005 door de Raad van Bestuur van ABN AMRO opgericht om een bijdrage te leveren aan armoedebestrijding, gaat het LABS-project van Plan tot augustus 2007 ondersteunen, met een financiële bijdrage, maar ook met inhoudelijke expertise. Medewerkers van de ABN AMRO vestiging in Hanoi gaan zich inzetten voor de opleiding, onder meer met het doel om van LABS op termijn een zelfstandige organisatie te maken.

Wilma Roozenboom, manager van de afdeling Corporate Partnerships van Plan is erg blij met de samenwerkingsovereenkomst. "Het is een mooi voorbeeld van inhoudelijke samenwerking die verder gaat dan financiële ondersteuning alleen en die lokaal veel draagvlak heeft. Zowel Plan Vietnam als ABN AMRO Vietnam zijn erg enthousiast."

Plan Nederland (www.plannederland.nl)

Plan werkt voor kinderen.
Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 46 programmalanden. Kindsponsoring vormt de basis van de organisatie.Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht