Ministerie van Justitie

Antwoorden kamervragen Donner over de sharia

Nieuwsbericht | 13-09-2006

In antwoord op uw brief van heden, nr. 2050619080, deel ik u mede dat de vragen van het lid van uw Kamer Wilders (Groep Wilders) over de uitspraak van de minister van Justitie over de invoering van de sharia in Nederland worden beantwoord zoals aangegeven in de bijlage bij deze brief. De Minister van Justitie,

Vraag 1

Is het waar dat u in een interview met het weekblad Vrij Nederland van deze week heeft gezegd: "Als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren dan moet die mogelijkheid toch bestaan"?

Antwoord 1

Ja, met dien verstande dat ik daarbij tevens de motivering heb gegeven, die kort gezegd inhoudt dat het wezen van onze democratie en constitutionele orde met zich brengt dat - in dit puur theoretische geval - een dergelijke meerderheid zou zijn vereist.

Vraag 2

Is het niet zo dat juist een Nederlandse minister op dient te komen voor de Nederlandse waarden en normen en voor de Nederlandse cultuur en de dure plicht heeft zich te allen tijde met kracht te verzetten tegen de invoering van de barbaarse sharia in Nederland?

Vraag 3

Acht u, indien u deze uitspraak bewust hebt gedaan, uw positie als minister nog wel houdbaar?

Antwoorden 2 en 3

Ik wil er geen enkel misverstand over laten bestaan dat ik een eventuele invoering van de sharia volstrekt verwerpelijk acht en in strijd met alle fundamentele waarden en normen die wij in Nederland kennen. Het behoeft geen betoog dat ik als Minister van Justitie een invoering van een dergelijk stelsel, dat geheel zou indruisen tegen onze rechtsorde, te allen tijde zal bestrijden. Daarbij wijs ik erop dat het in het kader van zijn verantwoordelijkheid voor het handhaven van de rechtsorde juist de opdracht van de Minister van Justitie is om binnen de grenzen van het constitutionele bestel terrorisme en radicalisering tegen te gaan. Ik wil tevens duidelijk maken dat mijn uitspraken in dit kader een louter theoretische gedachteoefening betroffen. Ik betreur het in hoge mate indien daarover enig misverstand mocht zijn ontstaan.

Vraag 4

Wilt u deze vragen nog deze week beantwoorden?

Antwoord 4

4. Ja.

Meer informatie


* Artikel Trouw