Inspectie Verkeer en Waterstaat


13 september 2006: Nevenactiviteiten voor vissers toegestaan

Vissersvaartuigen mogen onder bepaalde voorwaarden als wachtschip ingezet worden. Wachtschepen patrouilleren onder meer voor de offshore. Inspectie Verkeer en Waterstaat wil op deze wijze aan eigenaren van vissersvaartuigen de mogelijkheid bieden andere werkzaamheden uit te voeren.

Wanneer met een vissersvaartuig andere werkzaamheden ontplooid worden dan vissen, valt dit vaartuig niet langer onder het Vissersvaartuigenbesluit maar onder het Schepenbesluit. De inspectie geeft onder bepaalde voorwaarden een vergunning af om een vissersvaartuig onder het Schepenbesluit als wachtschip in te zetten. Deze voorwaarden zijn bedoeld om de veiligheid te waarborgen en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Er dient bijvoorbeeld een onderbouwd bemanningsvoorstel bij de inspectie ingeleverd te worden om een bemanningscertificaat voor de nieuwe activiteiten te krijgen. Daarnaast mogen er geen passagiers, vistuig, vis of andere lading aan boord zijn wanneer het vaartuig als wachtschip opereert.

Op het moment dat een vissersvaartuig voor andere werkzaamheden ingezet wordt, schorst het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdelijk de visvergunning. Bij de inspectie en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet de eigenaar elke keer melden, wanneer hij zijn visvaartuig voor andere werkzaamheden of weer voor de visvangst inzet. Als men aan de voorwaarden voldoet, wordt toestemming verleend.

De inspectie heeft de brancheorganisaties in de visserijsector schriftelijk gevraagd om hun leden over bovenstaande bepalingen te informeren.

Zie voor meer informatie over de voorwaarden en de meldingsplicht: Vergunningen

13-9-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement