Provincie Overijssel

Surfen door het verleden: atlas cultuurhistorie

atlas1.jpg (53 Kb)
De Atlas biedt vele toepassingen. Bedrijven die zich ergens willen vestigen zien in één oogopslag de cultuurhistorische beperkingen, en wie een historische speurtocht wil uitstippelen voor een familiefeestje kan dat eenvoudig doen via de nieuwe site, een co-productie van Het Oversticht en de provincie Overijssel. De cultuurhistorische atlas wordt gratis aangeboden via de site over Overijssels erfgoed.

De atlas biedt legio toepassingen. Bedrijven die zich ergens willen vestigen zien in één oogopslag de cultuurhistorische beperkingen, en wie een historische speurtocht wil uitstippelen voor een familiefeestje kan dat eenvoudig doen via de nieuwe site, een co-productie van Het Oversticht en de provincie Overijssel. De cultuurhistorische atlas wordt gratis aangeboden via de site over Overijssels erfgoed.

Monumenten, industrieel erfgoed, Overijssels watererfgoed, havezathes, stadsboerderijen of tuinpaden: het staat allemaal op de cultuur-historische atlas. Zelfs de Overijsselse ontginningsgeschiedenis, oude wegen en kanalen, bodemkaarten en bijzondere religieuze bouwwerken zijn gedigitaliseerd. Een zogeheten Geografisch Informatiesysteem (GIS) geeft alle objecten weer die officieel in kaart zijn gebracht: inclusief fotoâs, een toelichting en kaarten met exacte ligging. De veelheid aan informatie én het feit dat bezoekers in één klap een totaaloverzicht kunnen krijgen van het erfgoed in hun eigen stad of buurt, maken de atlas tot hét medium om eens een paar uurtjes te surfen door het Overijssels verleden. De gegevens op de kaart zijn afkomstig van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), Het Oversticht en de Provincie Overijssel.

Veel provincies beschikken inmiddels over een gedigitaliseerde cultuur-historische waardekaart. Deze worden vervolgens officieel vastgesteld door Provinciale Staten. De Provincie Overijssel koos er echter niet voor om ook nog een juridische status te verbinden aan de nieuw te ontwikkelen digitale atlas. Er is namelijk niet nóg een lijst nodig naast de officiële lijsten van rijks- en gemeentelijke monumenten of archeologische waarden. Tevens dicht de Provincie Overijssel zich liever een stimulerende rol toe als het gaat om het behoud van erfgoed, in plaats van âslechtsâ een toetsende rol. Met de nieuwe cultuurhistorische atlas kunnen gemeenteambtenaren bijvoorbeeld in één klap zien met welke historische objecten ze te maken krijgen als ze een stadsvernieuwingsproject willen beginnen. En omwonenden en belanghebbenden zullen hen daaraan ook makkelijker kunnen herinneren omdat de atlas ook voor hen is bestemd. Daarmee is de cultuurhistorische atlas een instrument van democratisering geworden.

Naar de atlas