GGD Zuidhollandse Eilanden


Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst

Hoofdvestiging
Van Hogendorpstraat 50
3201 WE Spijkenisse
T (0181) 65 24 00
F (0181) 65 24 01

E info@ggd-zhe.nl
W www.ggd-zhe.nl

PERSBERICHT

Spijkenisse, 7 september 2006

PENTA college CSG De Oude Maas in beweging
Op woensdag 13 september om 9.00 uur verzorgt mevrouw H. Hamerslag, wethouder van Volksgezondheid en welzijn, de aftrap voor een sportief en gezond nieuw schooljaar op het PENTA college CSG De Oude Maas te Spijkenisse. Tijdens deze ochtend krijgen alle leerlingen van de school een spectaculaire introductie over de extra aandacht die er dit schooljaar zal zijn voor voeding en bewegen. De school en de GGD Zuidhollandse Eilanden zijn van mening dat er nu iets gedaan moet worden aan de stijgende cijfers van overgewicht bij de jeugd.

Het programma bestaat uit een optreden van leerlingen die vorig jaar mee hebben gedaan aan een cheerleadercompetitie van American Flagfootball. Zij zullen een demonstratie geven om te laten zien dat bewegen ook leuk kan zijn. Daarnaast zal kort stil worden gestaan bij het programma voor het komende schooljaar.

Pimp my breakfast
Op de school is een projectteam gevormd met de directie, docenten, catering, GGD, ouders en in de toekomst ook leerlingen. Dit schooljaar zal voeding en bewegen extra aandacht in verschillende lessen krijgen via reguliere lessen en thematische aanpak. Er zal aandacht worden besteed aan de mogelijkheden voor bewegen en een goed ontbijten, "pimp my breakfast". De leerlingen gaan meedoen aan een energizer, als warming-up voor het nieuwe schooljaar. De schoolkantine zal acties voor gezonde tussendoortjes promoten en er komt een rondleiding in de kantine en in de supermarkt om leerlingen bewust te maken van het aanbod. Voor de ouders wordt een ouderavond georganiseerd over opvoedingsondersteuning met aandacht voor voeding en bewegen.

Integrale aanpak
De school is begin 2006 gestart met het project `De Gezonde Schoolkantine' van het Voedingscentrum welke door de gemeente Spijkenisse wordt gefinancierd. In dit project wordt gewerkt vanuit een integrale aanpak waarbij niet alleen wordt gekeken naar het aanbod in de schoolkantine, maar eveneens wordt gezorgd voor inhoudelijke ondersteuning in de lessen.

Er is inmiddels een opzet voor samenwerking gestart met het Sportteam Spijkenisse voor activiteiten tijdens en buiten schooluren.
Hero Nederland en Tetra Pak Nederland leveren eveneens een gezonde bijdrage aan de introductieochtend.