Gemeente Den Haag

september 2006
Den Haag krijgt meldpunt woonoverlast (12 september)

Gemeente helpt bij overlast buren

Via dit meldpunt wil de gemeente ernstige of voortdurende overlast van buren voorkomen. Als het toch ontstaat helpen de medewerkers van het meldpunt bij een zo snel en effectief mogelijke aanpak van de overlast. Dat schrijft wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) in een voortgangsrapportage over extreme woonoverlast die vandaag in het college van burgemeester en wethouders is besproken.

Geluidsoverlast van buren is één van de meest gemelde klachten. Een buurman die te lang harde muziek afspeelt. Of een buurvrouw die op houten slippers over de harde vloeren klost. Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Erger wordt het, wanneer de overlast niet ophoudt en gesprekken tussen buren onderling niet meer helpen of zelfs bedreiging zich voordoet.
Om dit tegen te gaan wil wethouder Norder een stevige Haagse aanpak. Hij benadrukt daarbij ook de verantwoordelijkheid van de huiseigenaren: Maar als je buren je het leven zuur maken, moeten we als gemeente helpen dat aan te pakken.
Daarbij ziet hij een meldpunt dat centraal problemen coördineert als spil. Dit ondanks dat er al veel problemen vooral samen met corporaties worden aangepakt. Zon meldpunt zorgt ervoor dat de gemeente eerder op de hoogte is van problemen, zaken registreert en expertise opbouwt. Daardoor kunnen problemen beter en sneller worden aangepakt, aldus de wethouder. De bedoeling is dat de daadwerkelijke aanpak op stadsdeelniveau gebeurt via wijkagenten of overleggen van diverse deskundigen zoals de verslavingszorg. De kosten, 100.000 euro worden gedekt uit het budget dat de gemeenteraad hiervoor beschikbaar heeft gesteld.

Het meldpunt woonoverlast moet aansluiten op het al bestaande meldpunt onrechtmatig Wonen voor het tegengaan van illegale kamer- en beddenverhuur. Verder wordt afstemming gezocht met het signaleringsoverleg dat per stadsdeel functioneert voor mensen die zorg mijden en wel problemen hebben. Ervaring leert dat deze groep tot de woonoverlastgevenden zou kunnen behoren. Begin 2007 komt wethouder Norder met een uitgewerkt voorstel voor de invoering van het meldpunt.