Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 224 MJS
Datum: september 2006

Sociaal Investeringsfonds is een succes

Het Sociaal Investeringsfonds (SIF) van de provincie Fryslân is een succes. Het fonds is zeer bekend en heeft vanaf 2004 al E4,8 miljoen subsidie toegekend aan in totaal 107 aanvragers. Onder andere dorpshuizen, multifunctionele centra, woonservicezônes, cursussen voor vrijwilligers, een logeeropvang voor gehandicapten en een publiekscampagne over huiselijk geweld, kregen subsidie uit het fonds. Dat blijkt uit de evaluatie van het fonds.

Het Sociaal Investeringsfonds is een subsidiepot die sinds 2003 in het leven is geroepen om uitvoering te geven aan het provinciale Sociaal Beleid. In het fonds zat voor de periode 2004-2007 bijna E11.000.000 voor eenmalige producten en projecten. De producten en projecten moeten bijdragen aan de verbetering van de leefomgeving van de Friezen en moeten er mede voor zorgen dat iedereen mee kan doen in de Friese samenleving. Omdat aanvragers ook voor andere financiers moeten zorgen, wordt met E4,8 miljoen van de provincie voor E40 miljoen aan projecten gerealiseerd.

In totaal zijn 229 aanvragen ingediend, hiervan zijn 107 toegekend, 28 ingetrokken en 94 afgewezen. Het meeste geld ging tot nu toe naar de thema's Gevolgen Vergrijzing (E 970.000), Mensen met veelvoud aan problemen (E 1.4 miljoen ) en Sociale cohesie/vrijwilligerswerk (E 1,1 miljoen). Twee keer per jaar kunnen aanvragen voor het SIF ingediend worden. De tenders zijn ieder jaar in april en in oktober. Per jaar is bijna E 2 miljoen beschikbaar.

Gedeputeerde Jan Ploeg van Zorg en Welzijn is tevreden met de resultaten van het fonds. "Samen met de Friezen bepalen we in Sociale Debatten wat de belangrijkste hindernissen zijn om volwaardig mee te doen aan de maatschappij. De producten en projecten die subsidie hebben gekregen, dragen bij aan het verkleinen of wegnemen van die hindernissen en maken voor veel mensen het leven een stuk aangenamer. Het is fantastisch om daar aan bij te dragen".


---- --