Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 223 MV
Datum: 12 september 2006

Fryslân Fernijt: subsidie naar 'Toeristische E-business in Fryslân'

Gedeputeerde staten hebben in het kader van het Regionaal Innovatie Programma Fryslân(RIPF/Fryslân Fernijt) een bijdrage van E 174.375, - toegekend aan een pilotproject op Ameland, zodat de toerist straks kennis kan maken met boeken via internet, mobiele telefoon of terminal. Het project 'Toeristische E-business in Fryslân' heeft een voorbeeldfunctie voor heel Fryslân.

In het project wordt de zgn. 'boekingsparaplu' ontwikkelt waardoor zowel accommodaties, toeristische activiteiten als bestaande boekingssystemen via een open systeem met elkaar én de consument kunnen communiceren. De vakantieganger boekt straks in één keer accommodatie, bootkaartje en excursie. Dit 'digitale boeken' kan niet alleen thuis via internet, maar ook onderweg met mobiele telefoon, of al wachtend op boot, via een terminal. In de pilot wordt het brede concept op kleine schaal ontwikkeld en getest.

Samenwerking
Het project is in samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven tot stand gekomen zoals VVV Ameland, VVV Lauwersland/kantoor Dokkum, TNO, Internetacademie en toeristische en ICT-bedrijven. Om te blijven vernieuwen wordt geprobeerd, in samenwerking met de NHL /Internetacademie, een leerwerkplaats te realiseren.

Innovatief
Het project, waarin bestaande systemen een plaats krijgen en activiteiten en accommodaties gekoppeld worden, is innovatief voor Nederland. Ook boeken via mobiele telefoon of terminal en het aanbieden van een digitale toeristenpas is innovatief. Het moet daarmee een voorbeeldfunctie krijgen voor de hele provincie en MKB-bedrijven in de R&T-sector stimuleren om aan te haken.

De economische spin-off voor Fryslân
Het is belangrijk dat de provincie zich met een kwalitatief (en innovatief) hoogwaardig aanbod duidelijk onderscheidt van goedkope zonbestemmingen. Dit project levert een bijdrage aan de provinciale doelstelling uit het Beleidsplan Toerisme en recreatie 2002-2010, namelijk een toename van 15% van de totale overnachtingen in de provincie.

Regionaal Innovatie Programma Fryslân
Om de in Fryslân aanwezige kansen voor innovatie beter te benutten hebben de Provincie Fryslân en de Europese Commissie het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF/Fryslân Fernijt) opgezet. De doelstelling van het programma is om de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven te versterken door middel van het verstrekken van subsidies voor projecten op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en netwerkvorming. In het kader van het programma is subsidie mogelijk voor experimentele, risicovolle (publiek/private) samenwerkingsprojecten, die nieuw zijn voor Fryslân, en die passen binnen de thema's Water, ICT en Recreatie en Toerisme. Het totale budget voor het programma bedraagt E 6 miljoen, waarvan E 3 miljoen subsidie van de Europese Commissie, en loopt tot en met 2006.

---- --