Juli 2006

Green Media Webdevelopment

Bijzondere evenemten in Eindhovens Museum
Tentoonstelling over prehistorie speciaal voor slechtzienden In het Historisch Openlucht Museum in Eindhoven worden in de laatste vier maanden van dit jaar verschillende bijzondere evenementen gehouden. Onder meer zijn er een 'metaalsymposium', een historische kermis en een tentoonstelling over de prehistorie, die speciaal is bedoeld voor mensen met een visuele beperking.
Afbeelding

Metaalsymposium: Het geheim van de smid
Woensdag 13 t/m zondag 17 september 2006

Ooit bedacht waarom de prehistorie is ingedeeld in steentijd, bronstijd en ijzertijd? In het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven staan van 13 t/m 17 september de metalen van vroeger in het middelpunt.

Meer dan 50 specialisten uit binnen- en buitenland tonen het publiek en elkaar hoe ze ijzer winnen uit steen, hoe ze van brons sieraden en bijlen gieten en dergelijke. Op open vuur, maar ook in prehistorische ovens wordt de temperatuur opgejaagd. Smeden, gieten, drijven en vele andere spectaculaire technieken zullen deze week getoond worden en van uitleg worden voorzien.

Het belooft een bijzondere week te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in het oude metaalhandwerk. Vanaf woensdag 13 t/m zondag 17 september zijn de metaalspecialisten dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur werkzaam. Groepen kunnen een themarondleiding of themaprogramma boeken.

Middeleeuwse kermis
Zondag 1 oktober 2006

Dames, heren, boeren burgers ende buitenlui, komt dat zien, komt dat zien. Zondag één oktober, Middeleeuwse kermis in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven.

Na een jaar wachten is het weer zover. Het marktplein is opnieuw gevuld met artiesten, kooplui met hun handelswaar, kwakzalvers, acrobaten, een rariteitenkabinet, muzikanten, volksspelen, oplichters, vuurspuwers, zwervers, ridders en dieven.

De oorsprong van de Kermis heeft echter een wat vromer karakter, namelijk de herdenking van de inwijding van de plaatselijke kerk. Het woord Kermis komt dan ook van het woord `kerke-mis'. Maar er kwamen zo veel mensen op deze mis af, dat handelaren hun kans schoon zagen om er hun handelswaar of vee te verkopen.

Vervolgens kwamen er andere lieden zoals artiesten en muzikanten om hun kunsten te vertonen en zo werd de `kerke-mis' niet alleen een soort jaarmarkt, maar vooral een groot feest. En dat is het nog steeds, kom kijken en beleef het mee...

Kinder-doe-week: Ridders & Jonkvrouwen
Zondag 15 t/m zondag 22 oktober 2006

In de herfstvakantie is het kinder-doe-week in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven. Benieuwd hoe het dagelijkse leven van ridders en jonkvrouwen eruit zag in de middeleeuwen? Kom dan kijken en meedoen in de herfstvakantie en beleef de tijd die voornamelijk nog bekend is uit boekjes en oude series op tv.

Verkleed komen
Alle kinderen die zich thuis al hebben verkleed en als stoere ridder of beeldschone jonkvrouw naar het stadje Endehoven afreizen, worden daarvoor beloond. Zij mogen uit de schatkist van de Hertog van Brabant een verrassing uitzoeken.

Voor de jonge ridders en jonkvrouwen zijn er diverse activiteiten georganiseerd zoals ringsteken, sieraden maken en andere spannende middeleeuwse spellen.

Op het marktplein en in de huizen van het middeleeuwse Endehoven vinden de diverse activiteiten plaats. In de herberg krijgen alle ridders en jonkvrouwen na afloop van de activiteiten een adellijke versnapering en een beker kinderwijn.

Tentoonstelling 'Sluit je ogen om de prehistorie te zien' 27 december 2006 t/m 27 januari 2007

Van 27 december 2006 t/m 27 januari 2007 biedt het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven de unieke tentoonstelling `Sluit je ogen om de prehistorie te zien'. Deze tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, maar door middel van een blinddoek is deze tentoonstelling ook voor zienden een geweldige belevenis. De prehistorie ruiken, voelen en horen...

Tijdens deze tentoonstelling kijk je met je handen, door verschillende replica´s van archeologische voorwerpen aan te raken. Door middel van een audioguide wordt informatie verstrekt over de voorwerpen en de prehistorische tijd.

Informatie
Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven
Boutenslaan 161 B
5644 TV Eindhoven
Tel. 040 - 252 22 81

Website: www.historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl E-mail: info@historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl

Entree:
Volwassenen EUR 6,50
Kinderen 4 t/m 11 jaar EUR 3,00
CJP/65+ EUR 5,00
Kinder-doe-kaart EUR 3,00

2006-07-23