FNV

Persuitnodiging: leerlingen Slingerland College gaan speeddaten voor leerwerkbaan

FNV en Friesland Foods laten jongeren werk in de praktijk zien Datum: 13 september van 14.30 tot 17.00 uur Waar: Friesland Foods Cheese, Verlaatsterweg 26, 9873 PA Gerkesklooster Pers is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.

In het kader van de stageweek bezoekt de Nationale Stage- en leerbanen bus woensdagmiddag 13 september Friesland Foods in Gerkesklooster (Frl). VMBO Leerlingen van het Slingerland College uit Drachten kunnen kennismaken met het werken en leren bij Friesland Foods. De jongeren worden met een Amerikaanse schoolbus van school naar de kaasfabriek gereden. Voor het kennismaken met de leerwerkplekken bij Friesland Foods wordt er een speeddate georganiseerd met personen die de jongeren op weg kunnen helpen, zoals P&O-ers, werknemers, stagiairs en mensen van FNV Bondgenoten. De Nationale Stage- en leerbanen bus is een initiatief van FNV Jong, SLAM! FM en de Taskforce Jeugdwerkloosheid ism FNV Bondgenoten.


1 op 50! Dat is het motto dat FNV Jong eerder dit jaar heeft uitgesproken om het ernstige tekort aan stage- en leerwerkplekken in Nederland tegen te gaan. Ook de onderhandelaars van de FNV maken zich hard voor het maken van afspraken met werkgevers over stageplekken en leerwerkbanen. Dit jaar wil de FNV minimaal 10.000 leerwerkplekken afspreken in caos. Inmiddels zijn er ruim 6.000 gemaakt, waarvan de plaatsen bij Friesland Foods deel uit maken.

Friesland Foods heeft in het noorden een 40-tal nieuwe leerwerkplaatsen op MBO niveau beschikbaar. Deze komen tot stand naast de circa 150 bestaande stageplekken verdeeld over het hele land, waarvan de helft op MBO niveau en éénderde op HBO niveau. Voor het schooljaar 2006-2007 zijn reeds 90 plekken bezet. VMBO-leerlingen kunnen na het halen van hun VMBO diploma bij Friesland Foods werken en tegelijkertijd de opleiding MBO-voeding volgen bij het regionaal groen opleidingscentrum AOC Friesland in Leeuwarden. Leerlingen die deze periode met succes afronden krijgen een vaste baan in één van de locaties van Friesland Foods. Harry Vellenga, bestuurder FNV Bondgenoten: In de zuivel werken veel ouderen, die de komende 10 jaar uitstromen. Ik vind het goed dat Friesland Foods er serieus werk van maakt om jongeren in te laten stromen. Verjonging van de sector is in het belang van jong en oud.

De Amerikaanse schoolbus bezoekt in de week van 11 tm 14 september in vier regios bedrijven en instellingen om stagezoekende jongeren en werkgevers met elkaar in contact te brengen. Iedere avond heeft DJ Kristel van Eijk in haar programma, FNV Jong, de Taskforce Jeugdwerkloosheid en een deelnemer te gast. Er wordt verslag van de dag gedaan, handige tips gegeven en luisteraars kunnen inbellen.

Extra informatie (