Oorlog en vrede in verkiezingstijd


AMERSFOORT, 20060913 -- In de aanloop naar de vervroegde verkiezingen en de daaraan voorafgaande congressen en campagnes van de politieke partijen, heeft de Politieke Werkgroep - een samenwerkingsverband van de landelijke organisaties van `Vrouwen voor Vrede' en Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) - een belangwekkende brochure uitgegeven met `tips' voor de verkiezingen. De brochure is een weldoordachte en heldere uitleg over wat er tot heden bereikt is op het gebied van Vrede en Veiligheid en bevat aanbevelingen over wat er nu gedaan zou kunnen worden door onze Nederlandse politici o.a. met betrekking tot de mensenrechten.

Vier belangrijke thema's worden in de brochure onder de loep genomen. Het belang en de stand van zaken wat betreft internationale samenwerking binnen de Europese Unie en de Verenigde Naties en de uitwerking van haar lopende programma's worden positief onderstreept. Er spreekt, naast de nodige scepsis, ook zeker een vertrouwen van de schrijfsters uit over de ontwikkelingen en welwillendheid om de geweldsproblemen kordaat aan te pakken. VN Resolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid krijgt een centrale plaats. Ook de globalisering en haar economische doelstellingen komen ruim aan de orde, met een kritische benadering. In het hoofdstuk over het defensiebeleid en het gebruik van kernwapens en conventionele wapens door de verschillende partijen, staan de feiten op een rij. De afgelopen honderd jaren waren de bloedigste in de geschiedenis van de mensheid. Er vielen talloze slachtoffers, gemeenschappen werden verwoest en er werden miljoenen dollars uitgegeven aan wapens; geld, dat niet voor ontwikkeling en bestrijding van armoede kon worden gebruikt.

De werkgroep spreekt vanuit een lange ervaring in bewust denken en handelen op het terrein van oorlog en vrede en geeft actuele en werkbare oplossingen om geweld te voorkomen en samen te werken in vredesmissies en wederopbouw. `Vrede is niet los te koop'. Een begeleidend schrijven met een vergelijking van de net bekend gemaakte verkiezingsprogramma's van de politieke partijen geeft ook de kiezers inzicht in hoe onze volksvertegenwoordigers denken de urgente vraagstukken op mondiaal gebied aan te pakken.

De brochure, getiteld: "Politiek voor de Vrede. Aanbevelingen voor de verkiezingsprogramma's" is in allerijl naar partijbesturen en kamerleden opgestuurd. GeĂŻnteresseerden kunnen deze met de programmavergelijking opvragen bij de Politieke Werkgroep of lezen op de website van Vrouwen voor Vrede www.vrouwenvoorvrede.nl.





Vrouwen voor Vrede