Gemeente Zwolle

Nijverheidstraat beste locatie voor De Herberg


Datum uitgave: 08/29/2006

De locatie aan de Nijverheidstraat 1 is de meest geschikte plek voor vestiging van een nieuw onderkomen voor de dak- en thuislozenopvang De Herberg. Het College van B&W heeft deze keus voorgesteld aan de gemeenteraad. Na een uitgebreid onderzoek en zorgvuldige vergelijking en weging van de locaties Nijverheidstraat, Katerdijk en WRZV-hallen komt de Nijverheidstraat als beste optie naar voren. Het huidige bestemmingsplan laat een dergelijke voorziening op deze plek toe. In dit keuzeproces heeft overleg plaatsgevonden met de initiatiefnemers, de Regionale Instelling Beschermd Wonen Zwolle e.o.(RIBW) en de Zwolse Woningcorporaties.

Het college vindt dat er in een sterke stad als Zwolle ruimte moet zijn voor de zwakkeren in de Zwolse samenleving. Het gaat bij De Herberg om het lot van de dak- en thuislozen. Het college is van mening dat voor deze groep mensen voldoende goede opvang nodig is. Het is aan de initiatiefnemers op de plannen concreet te maken en zo spoedig mogelijk te realiseren. Het gemeentebestuur is in dit proces verantwoordelijk voor de keuze van een goede locatie. Bij de keuze voor de definitieve plek staan voor de gemeente veiligheid en beheersbaarheid voorop. Het college is er zich van bewust, dat toekomstige omwonenden mogelijk bang zijn voor overlast. Samen met de initiatiefnemers spant de gemeente zich in eventuele overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.

Naar verwachting behandelt de raad het voorstel dit najaar. Als het besluit definitief is, zal het vervolgtraject voor de nieuwbouw en inpassing De Herberg samen met de initiatiefnemers in nauw overleg plaatsvinden met wijkbewoners en belanghebbenden. Hiertoe wordt een klankbordgroep opgericht.

Inloop- en informatiebijeenkomst
Op woensdag 13 september 2006 vindt een inloopbijeenkomst en een informatiebijeenkomst over de locatiekeuze van De Herberg plaats in de Suyderseezaal in de IJsselhallen, Rieteweg 4 (parkeren is gratis). Tijdens de inloopbijeenkomst, die duurt van 16.00 tot 18.00 uur, kunnen bewoners en belanghebbenden persoonlijk in gesprek gaan met wethouder Dannenberg, projectgroepleden en vertegenwoordigers van de initiatiefnemers. Vanaf 19.00 tot 21.00 uur vindt onder leiding van een onafhankelijk voorzitter de informatiebijeenkomst plaats, waarbij het besluit van het college wordt toegelicht en er alle gelegenheid is om vragen te stellen.

Meer informatie over het locatiebesluit voor De Herberg is te vinden op onderstaande link. Zie ook:
de herberg

Bron: Afdeling Communicatie