Gemeente Zwolle
B&W kiezen nieuwe plek dak- en thuislozenopvang; Nijverheidstraat beste locatie voor De Herberg

Datum uitgave: 09/05/2006
De gewenste locatie voor de nieuwbouw van dak- en thuislozenopvang 'De Herberg' is bekend. Het College van B&W kiest voor de Nijverheidstraat 1. Deze locatie voldoet het best aan alle wensen en eisen. Het college heeft de keus voorgesteld aan de gemeenteraad. Die neemt de komende maanden een besluit.

In het keuzeproces heeft overleg plaatsgevonden met de initiatiefnemers voor de nieuwbouw. Dit zijn de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen Zwolle en omgeving, kortweg RIBW Zwolle, en de Zwolse woningcorporaties. Zij willen gezamenlijk de zorg voor dak- en thuislozen op een nieuwe plek onderbrengen. De gemeente moet daarvoor een goede locatie aanwijzen.

'De gemeente is verantwoordelijk voor alle inwoners van haar stad', zegt de betrokken wethouder Erik Dannenberg. 'Dus ook voor dak- en thuislozen. Niemand kiest er voor om geen huis te hebben. Het is een taak van de stad Zwolle om te zorgen dat we die mensen een veilige plek bieden. Als bestuur kunnen we dat niet alleen. Iedereen heeft daarin een rol. De RIBW, de woningcorporaties, de politie en de bewoners van De Herberg zelf, die verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag.'

Veilig en beheersbaar
De gemeente is op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor De Herberg en heeft daarbij een zorgvuldig proces gevolgd. Uit een groep van bijna 40 mogelijke locaties rondom de binnenstad, zijn drie geschikte locaties geselecteerd: de Katerdijk, de WRZV-hallen en de Nijverheidstraat. Deze drie opties zijn uitgebreid onderzocht. De Nijverheidstraat komt daaruit als beste naar voren. Op de aspecten veiligheid en beheersbaarheid scoort deze locatie goed. Dat is belangrijk voor bezoekers van De Herberg, maar minstens zo belangrijk voor omwonenden. Bovendien past het in het bestemmingsplan.

Nieuwbouw
Op dit moment heeft het Deltion College een locatie op dit perceel. Door de nieuwbouw van Deltion aan de overzijde van de Zwartewaterallee, komt deze locatie op termijn leeg te staan. Daarna wordt het gebouw eventueel gesloopt en kan de bouw van De Herberg beginnen.

Toelichting
De keuze voor de Nijverheidstraat als locatie voor een dak- en thuislozenopvang, kan bij buurtbewoners op dit moment vragen oproepen. 'Waarom hier?' 'Wat als ik overlast krijg?' Voor deze en andere vragen kan iedereen naar de inloop- en informatiebijeenkomst komen, die de gemeente en de initiatiefnemers samen organiseren op woensdag 13 september in de IJsselhallen. Zie ook het kader 'Meer weten?'.

Bron: afdeling Communicatie