Eerste geurtheater ter wereld trekt door Nederland

Ambi pur

Nederland beleeft een primeur met het eerste mobiele geurtheater dat vanaf 13 september door het land trekt. Het publiek beleeft hier een driedimensionale, zinneprikkelende voorstelling met beeld, geluid én geur. Geïnspireerd door twee nieuwe parfumlijnen van Ambi Pur 3volution creëerden o.a. auteurs Manon Uphoff, Rosita Steenbeek, DJ Victor Coral en VJ Danielle Kwaaitaal het schelpvormige Geurtheater. In aanwezigheid van enkele van hen wordt het geurtheater aanstaande woensdag om 14.00 uur geopend op het Groot Gelderlandplein te Amsterdam.

Rosita Steenbeek schreef het korte verhaal De Tuin van Venus, geïnspireerd op Fresh New Day, een parfumlijn met de nuances van pas gemaaid gras, openslaande ramen en fris ochtendbriesje. Het verhaal De tovercirkel baseerde Manon Uphoff op de parfumlijn Seaside Breezes, een geur van frisse zeewind, omslaande golven en zacht zand. De verhalen zijn ingesproken door de auteurs, terwijl DJ Victor Coral en VJ Danielle Kwaaitaal bijpassende sounds en sfeerbeelden maakten. Regisseur Jan Eric Hulsman, die eerder de regie voerde over de musicals Aïda en The Lion King, kneedde de verschillende ingrediënten van de voorstelling tot één geheel. Kunstenaar Bart Clement ontwierp het schelpvormige theater, geheel in de stijl van beide parfumlijnen.

Schrijfwedstrijd
De bezoekers worden na het beleven van de voorstelling in het geurtheater uitgenodigd om deel te nemen aan de Ambi Pur schrijfwedstrijd. De deelnemers worden uitgedaagd om, in navolging van de auteurs, zelf een kort verhaal te schrijven geïnspireerd door geur. De jury bestaat onder andere uit Rosita Steenbeek, Manon Uphoff en literair agent Paul Sebes, die op zoek is naar nieuw schrijftalent. De wedstrijd bestaat uit 9 schrijfrondes, uit elke ronde volgt een selectie van de beste verhalen. Deze verhalen worden gepubliceerd op de website van Ambi Pur. Uiteindelijk wordt de schrijver van het beste verhaal beloond met een reis naar Sicilië.

Dat geur van grote invloed is op je stemming weet Ambi Pur al heel lang. Om er voor te zorgen dat je altijd je favoriete geur in huis hebt, introduceerde de geurexpert deze zomer Ambi Pur 3volution; de eerste elektrische luchtverfrisser met drie parfumnuances die automatisch elke 45 minuten van geur wisselt en daarmee geurgewenning voorkomt. De twee nieuwe huisparfumlijnen van de 3volution, Fresh New Day en Seaside Breezes, vormen de basis van het geurtheater. Zo kunnen bezoekers zelf ervaren in wat voor stemming geur je kan brengen.

Na de première gaat het Ambi Pur Geurtheater op tournee en doet in ieder geval de volgende evenementen aan: Burendag Douwe Egberts in Utrecht (16 september), Margriet Winterfair in Utrecht (17-22 november), Huishoudbeurs in Amsterdam (10-18 februari) en de Libelle Zomerweek in Almere (15-21 mei).