Ingezonden persbericht

Memory-Tech en Toshiba introduceren nieuwste enkelzijdige drielaags TWIN- format disc voor DVD en HD-DVD

Geschikt voor zowel standaard DVD als HD-DVD - Grote capaciteit op één enkele schijf

Breda, 13 september 2006 - Memory-Tech Corporation en Toshiba Corporation hebben vandaag de nieuwste ontwikkeling op het gebied van DVD-schijven aangekondigd: een gezamenlijk ontwikkelde, enk elzijdige, uit drie lagen bestaande ROM-schijf met een zeer grote opslagcapaciteit en functionaliteit voor het afspelen van zowel DVD's als HD-DVD's.

De nieuwe schijf is de jongste uitbreiding van het DVD TWIN-format, schijven die zowel DVD- als HD- DVD-content ondersteunen en volledig compatibel zijn met beide formaten. De nieuwe schijf onderscheidt zich door grote capaciteit en veelzijdigheid met een uit drie lagen bestaande structuur. Van deze lagen kunnen er twee worden gebruikt voor HD-DVD en een voor DVD of omgekeerd. Memory-Tech en Toshiba leggen de nieuwe schijf voorleggen aan het HD-DVD Forum, de industrieorganisatie die verantwoordelijk is voor de definitie van DVD-standaards.

In geval van een configuratie waarbij twee lagen voor HD-DVD worden gebruikt, biedt de nieuwe TWIN-schijf een capaciteit van 30GB voor HD-DVD en een capaciteit van 4,7GB voor standaard-DVD. Bij configuratie van maximale capaciteit voor standaard DVD-content ondersteunt de schijf 8,5GB op elk van twee lagen en 15GB voor HD-DVD-content op de derde laag. DVD-content kan worden afgespeeld op een standaard DVD-speler, terwijl HD-DVD-spelers beide formaten kunnen afspelen.

Memory-Tech en Toshiba dienden in 2004 gezamenlijk DVD/HD-DVD TWIN in bij het DVD Forum, als een overgangsformaat ter ondersteuning van zowel standaard DVD- als HD-DVD-content. De enkelzijdige, tweelaags TWIN-schijf is destijds toegevoegd aan de specificaties voor HD-DVD en wordt sinds maart dit jaar, toen HD-DVD-spelers en HD-DVD PC-drives op de Japanse en Noord-Amerikaanse markt werden geïntroduceerd, op grote schaal gebruikt. Groot voordeel is dat zowel standaard- als HD-versies van een film worden ondersteund, waardoor gebruikers de film nu met hun huidige DVD-speler kunnen afspelen en later, wanneer zij overstappen op een HD-DVD-speler, van de HD-versie kunnen genieten.

De eerste generatie TWIN-schijven hadden een beperkte capaciteit: 15GB voor HD DVD-content en 4,7GB voor DVD-content. De nieuwe, uit drie lagen bestaande schijf biedt een verdubbeling van de maximumcapaciteit voor elk formaat en komt daarmee tegemoet aan de vraag naar meer capaciteit van filmstudio's en softwarebedrijven in Noord-Amerika en Japan.

De nieuwe schijf heeft twee onderscheidende kenmerken van het HD-DVD-formaat behouden: lage productiekosten en een uiterst efficiënt productieproces. Memory-Tech heeft een nieuwe procedure voor de productie van schijven ontwikkeld, waarbij een extra procesgang is toegevoegd voor de derde laag, maar wel met gebruikmaking van dezelfde schijfreplicatiemachines die ook voor de grootschalige productie van DVD's en HD-DVD's worden gebruikt.

Het nieuwe formaat is enthousiast ontvangen door belangrijke contentproducenten.

Memory-Tech en Toshiba zullen het nieuwe formaat voorleggen aan het DVD Forum en gezamenlijk een betrouwbaar proces voor de productie van deze schijven ontwikkelen. Beide bedrijven zullen het nieuwe formaat ter beschikking stellen aan contentaanbieders en gezamenlijk met studiopartners nieuwe businesskansen creëren.

Voor het Engelstalige persbericht zie: Toshiba: Press Release Memory-Tech en Toshiba

Over Toshiba
Toshiba Information Systems Benelux is een dochteronderneming van de Computer Systems Division van Toshiba Europe GmbH, leverancier van portable computers. Voor meer informatie zie www.computers.toshiba.nl.

Het moederbedrijf, Toshiba Corporation, nummer 8 op de wereldranglijst van computer en elektronika bedrijven, is toonaangevend fabrikant van informatie- en communicatiesystemen, elektronische componenten, consumentenproducten, medische apparatuur en power systems. Integratie van de betreffende divisies verzekert het bedrijf van een positie als innovator op het gebied van geavanceerde componenten, producten en systemen. Toshiba heeft wereldwijd meer dan 161.000 medewerkers en de jaaromzet bedraagt ruim 54 miljard US$ (2005).