Provincie Drenthe

Botulisme in De Rietplas
13 Sep 2006

Vandaag is botulisme vastgesteld in de zwemplassen van De Rietplas in Emmen. Vorige week werden daar kadavers aangetroffen van twee zwanen en twee eenden. Uit onderzoek bleek dat twee dieren besmet zijn met botulisme, type C. De provincie Drenthe, het waterschap Velt en Vecht en de gemeente Emmen adviseren niet te gaan zwemmen, te vissen of honden te laten zwemmen in De Rietplas. Botulisme type C, het meest voorkomende type botulisme, is niet gevaarlijk voor mensen.

Botulisme is een soort voedselvergiftiging veroorzaakt door het gif van de bacterie Clostridium botulinum. De bacterie verspreidt zich via kadavers die in het water blijven liggen. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen. Mocht u een kadaver aantreffen bij een zwemplas, meldt dit dan bij het waterschap.

Rond de zwemplassen zijn waarschuwingsborden geplaatst. De provincie Drenthe geeft in overleg met het waterschap Velt en Vecht aan wanneer de waterkwaliteit van de plassen weer goed is.

Overige zwemplassen
Het advies geldt alleen voor het water van De Rietplas. De overige officiële zwemplassen in de provincie Drenthe zijn veilig. Voor meer informatie over de zwemplassen en de waterkwaliteit kunt u de websites www.drenthe.nl en www.veltenvecht.nl raadplegen.