Platform Detailhandel Nederland

EMBARGO tot 13 september 2006 18:00 uur

PERSBERICHT
Leidschendam, 13 september 2006

Bureaucratie detailhandel: samen aanpakken

De regeldruk in de detailhandel is groot. Ondanks goede initiatieven van het kabinet merkten ondernemers tot op heden weinig van de administratieve lastenverlichting.

De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland (NWR) en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) hebben daarom samen met de Commissie Stevens gewerkt aan het Domeinrapport Detailhandel. Het Domeinrapport Detailhandel bevat een concreet overzicht van de regelergernissen en 13 aanbevelingen aan het kabinet om de lasten te verllichten.

Lokale lasten en vergunningen leveren een hoop ergernissen op. De diversiteit in soorten en hoogte van lokale heffingen zijn vaak onverklaarbaar voor ondernemers. De heffingen dienen te worden verminderd en te worden geuniformeerd.

Ook dient het kabinet de rompslomp voor winkeliers bij "kleine baantjes" aan te pakken. Om de administratieve lasten aan te pakken, moeten betalingen aan werknemersverzekeringen en pensioenfondsen voor kleine banen in de detailhandel verder worden afgebouwd.

De NWR en de RND vinden het onderwerp administratieve lasten van zeer groot belang. Daarom wordt het als nieuw speerpunt opgepakt door het Platform Detailhandel Nederland. Het Platform Detailhandel Nederland is verheugd over de toezegging van de staatssecretaris dat er een concreet Actieplan Administratieve Lastenvermindering voor de detailhandel komt.

Het Platform Detailhandel Nederland wil een driejarig actieplan, met een stevig gezamenlijk budget. Net als bij de aanpak van winkelcriminaliteit moet intensief worden samengewerkt tussen de detailhandel en het ministerie van Economische Zaken, waarbij de kosten gezamenlijk worden gedeeld.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.