Socialistische Partij

Irrgang bepleit onmiddellijk einde aan opsluiting kinderen

13-09-2006 * De SP vindt het volstrekt schandalig dat nog steeds kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers in vreemdelingenbewaring worden opgesloten. "Deze praktijk is een schande voor ons land en wij willen dan ook dat hier onmiddellijk een einde aan komt," zei SP-Kamerlid Ewout Irrgang vanmiddag in debat met verantwoordelijk minister Rita Verdonk.

Geen kind in de cel! Onder druk van de Kamer heeft de VVD-minister nagedacht over mogelijke alternatieven voor het opsluiten van kinderen in vreemdelingenbewaring. De SP is echter zeer teleurgesteld over het voorstel waar ze mee komt: het idee om ??n van de ouders op te sluiten en de andere ouder met de kinderen in vrijheid uitzetting te laten afwachten. Irrgang: "Dat is een oplossing van niks. Kinderen uit ??n ouder-gezinnen worden in de plannen van de minister nog steeds opgesloten en bovendien is ook het scheiden van ouders en kinderen een schending van de rechten van het kind."

Irrgang De minister moet volgens de SP'er gewoon een principi?le keuze maken. "De belangen van onschuldige kinderen om n?et in detentie te worden geplaatst wegen zwaarder dan het belang van de Nederlandse staat bij detentie van minderjarigen zonder verblijfsvergunning. Kinderen lopen in detentie psychische schade op. Het opsluiten van onschuldige kinderen, alleen omdat hun ouders geen papieren hebben is iets om je kapot voor te schamen. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen."

Irrgang ziet veel meer in het voorstel van Amnesty International en Defence for Children en een groot aantal andere organisaties. In het kader van de door de SP gesteunde actie Geen kind in de cel is gepleit voor individuele terugkeerbegeleiding als alternatief voor vreemdelingenbewaring.

Verschillende gemeenten bieden inmiddels ?chte hulp bij terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en het blijkt dat mensen daardoor veel eerder te bewegen zijn tot vrijwillig vertrek naar het land van herkomst. Irrgang: "Opsluiten is dus niet alleen schadelijk, maar ook nog eens niet effectief. Goede begeleiding naar terugkeer in open opvang is een humaan en effectiever alternatief voor het opsluiten van kinderen."

Ook in het verkiezingsprogramma van de SP wordt aandacht geboden voor deze kwetsbare kinderen. Zo staat er onder meer te lezen: Nederland gaat zich stipt houden aan het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind. Vreemdelingenbewaring mag alleen bij zicht op snelle uitzetting - en nooit bij kinderen. Als de kinderen mogen blijven, dan mogen de ouders ook blijven. Kinderen bouwen z?lf verblijfsrechten op. Zie ook:
* www.geenkindindecel.nl
* SP verkiezingsprogramma: Een beter Nederland voor hetzelfde geld