hoofdklasse hockey


13-9-2006 : Play-offs heren waarschijnlijk uitgebreid

Mocht de EHF besluiten om de nieuwe EuroHockey League voor heren in het seizoen 2007-2008 van start te laten gaan, dan wordt komend seizoen de play-offs serie in principe uitgebreid met de strijd om de derde en vierde plaats. Nederland mag namelijk op basis van de resultaten uit het verleden drie clubteams inschrijven voor de nieuwe Europese competitie.

In de nieuwe opzet van het Europese clubhockey smelten de Europa Cup 1 en Europa Cup 2 samen tot één toernooi. Net als in de Champions League van het voetbal bepalen de resultaten uit het verleden hoeveel clubs elk land mag afvaardigen. Nederland behoort dankzij de goede prestaties tot de top en mag het maximale aantal van drie teams inschrijven.

Invulling
Mocht de EuroHockey League in het seizoen 2007-2008 van start gaan - een definitieve beslissing is nog niet genomen - dan moet komend seizoen ook een nummer drie van Nederland worden vastgesteld. Volgens Marijke Fleuren, adjunct-directeur van de KNHB, is dit jaar gekozen voor de volgende invulling: De kampioen van de reguliere competitie is altijd zeker van deelname. Mocht die club ook als eerste of tweede eindigen in de play-offs, dan wordt er tussen de verliezers van de eerste ronde nog een play-offs serie om de derde plaats gespeeld. De winnaar van deze extra ronde plaatst zich eveneens voor de EuroHockey League.

Winnaar Europa Cup
Mocht de nummer één van de reguliere competitie zich niet plaatsen voor de finale, dan krijgt zij automatisch het derde ticket voor deelname aan de EuroHockey League. In dat geval is er geen play-offs serie nodig voor de derde plaats. De overige twee tickets gaan naar de finalisten van de play-offs. Bepaald is verder dat de winnaar van de laatste Europa Cup 1 `oude stijl' niet automatisch de gelegenheid krijgt om zijn titel te verdedigen.

Bloemendaal en Amsterdam
Tot dit seizoen mocht de landskampioen altijd deelnemen aan de Europa Cup 1. De winnaar van de reguliere competitie kreeg een startbewijs voor de Europa Cup 2, mits dat team geen landskampioen werd. Gebeurde dat wel, dan ging het ticket voor de Europa Cup 2 naar de nummer twee van de play-offs serie. Deze situatie deed zich afgelopen seizoen voor. Bloemendaal werd landskampioen en speelt komend seizoen de Europa Cup 1 voor eigen publiek. Nummer twee Amsterdam mag in Madrid deelnemen aan de Europa Cup 2. (Daan van den Broek)