LTO Noord


Persbericht: Premier Balkenende tornt niet aan Europees landbouwbeleid

Drukbezochte eerste dag van LTO Noord provincie Friesland

Premier Balkenende tornt niet aan Europees landbouwbeleid

Jan Peter Balkenende tornt niet aan de afspraken die tot 2013 zijn gemaakt over het Europese landbouwbeleid. Dat zei de minister-president tijdens de drukbezochte eerste Dag van LTO Noord, dinsdag in Drachten.

LTO Noord voorzitter Jan Heijkoop werd daarmee op zijn wenken bediend. Hij had de minister eerder op de avond gevraagd om vóór 2013 niet te tornen aan co-financiering en vast te houden aan de afgesproken financiering van het Europese landbouwbeleid. Ook vroeg hij de minister om niet te beginnen aan verdergaande ontkoppeling van producten en premies.

Heijkoop waarschuwde de premier bovendien dat de invoering van de Vogel- en Habitatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water te ver doorschieten. âEr heerst in dit land een bestuurscultuur die zegt dat alles wat met natuur, planten en dieren te maken heeft de ultieme bescherming verdient en dat alles wat met mensen en met agrarische bedrijvigheid van doen heeft zo kan worden doorgestreept. Ik ben daar bijzonder bezorgd over.ââ

Balkenende zegde toe er alles aan te doen om de boeren en tuinders de ruimte te geven. Hij deed daarvoor een appèl op gemeentebesturen. âWees niet te benauwd met vergunningen, geef boer en tuinder de ruimte. Ze zijn de onmisbare dragers van het plattelandâ, oordeelde de premier.

Balkenende besloot zijn rede met de woorden dat hij trots is op de Nederlandse land- en tuinbouw, dat er wereldwijd groot respect is voor de kennis en de manier waarop de sector zijn zaken heeft georganiseerd. âBoeren kunnen klagen. Maar u heeft ook veel âpowerâ. âPowerâ om in te spelen op internationale concurrentie. Neem van mij aan dat we nog niet zonder u kunnen.ââ

De minister-president kreeg in Drachten van LTO leden een petitie aangeboden naar aanleiding van het terugdraaien van de MEP-subsidies.

De kamerleden Janneke Snijder (VVD), Harm Evert Waalkens (PvdA) en Joop Atsma (CDA) discussieerden tot slot met de boeren in de zaal over onder meer de MEP, de vogel- en habitatrichtlijn, de EHS gebieden en de afschaffing van de melkquotering. LTO Noord kon van de drie kamerleden de toezegging noteren dat de conceptverkiezingsprogrammaâs worden aangepast, met meer aandacht voor de ontwikkelingsmogelijkheden van boer en tuinder.

De bijeenkomst in Drachten was de eerste in een reeks van 9 provinciale ledendagen of âavonden. Op 24 november wordt de eerstvolgende Dag van LTO Noord gehouden in Drenthe. Daarna staat de Dag van LTO Noord in achtereenvolgens Zuid-Holland en Groningen op het programma.

Woensdag 13 september 2006