D66

www.d66.nl - Méér Nederlander met één paspoort?



Het afnemen van een Marokkaans of Turks paspoort bevordert de integratie niet, maar zorgt wel voor veel problemen. D66 stemt daarom niet in met het voorstel van het kabinet om dubbele nationaliteiten te beperken.

Minister Remkes (VVD) wil bepaalde groepen Nederlanders hun tweede paspoort afnemen. Volgens de minister belemmert een tweede paspoort namelijk de integratie. D66 vindt deze redenering naïef en simplistisch; integratie hangt niet af van een document. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya: Je kunt de harten van mensen niet beheersen met een bureaucratische maatregel. Dit voorstel is louter symboolwetgeving en komt voort uit een doorgeslagen maakbaarheidsdenken en uit angst voor alles wat vreemd is. Zoals mensen vroeger dachten dat katholieken geen goede Nederlanders konden zijn, omdat ze - als het er op aankwam - toch vooral naar Rome zouden luisteren. Of socialisten naar de Sovjet-Unie. En nu zijn het de nieuwkomers aan wier loyaliteit we twijfelen.

Het bevorderen en versnellen van integratie is een topprioriteit voor D66. Maar voor echte integratie moet serieus gewerkt worden. Onderwijs, werk, meedoen in deze samenleving, dát bevordert de integratie.

Koser Kaya: Misschien klinkt het krachtdadig: We schaffen de dubbele nationaliteit af. Maar het lost geen enkel probleem op. Geen enkel. Het creëert daarentegen wel echte problemen voor mensen. Met dit laatste doelt Koser Kaya bijvoorbeeld op een vrouw die trouwt met een Nederlander en dus haar nationaliteit moet opgeven om in Nederland te wonen. Wanneer zij na enige tijd scheidt van haar man, kan zij niet meer in haar moederland gaan wonen. Ook zijn er landen die hun onderdanen voor altijd de toegang ontzeggen, wanneer zij hun nationaliteit opgeven. Dit zorgt ervoor dat mensen zelfs niet de begrafenis van hun ouders of de geboorte van een kleinkind kunnen bijwonen.

Ten slotte zorgt het wetsvoorstel volgens D66 voor nog een ander probleem. Wanneer terroristen naar Nederland immigreren en worden ontmaskerd door de politie, kunnen ze niet meer worden uitgezet. Ze hebben van de regering immers eerst hun tweede paspoort moeten inleveren. Dan is het niet meer mogelijk volgens het internationaal recht om iemand zijn laatste paspoort af te nemen. Dit betekent dat Nederland terroristen niet meer kan uitzetten.

13-9-2006 20:58