Ingezonden persbericht


Ervarend leren over 'de gevaren in het verkeer'
Uitnodiging voor de Noordelijke start van
Veilig Verkeer Nederland op 14 september op het TT Circuit Assen

Actie voor drentse scholieren op het tt circuit in assen

Veilig Verkeer Nederland in het Noorden geeft op donderdag 14 september het startsein voor de naamsverandering van 3VO naar Veilig Verkeer Nederland. Die dag staat voor Veilig Verkeer Nederland ook in het treken van de Drentse start van de actie: De scholen zijn weer begonnen. Tijdens een speciaal programma krijgen ruim 450 kinderen van twaalf Drentse scholen tussen 13.00 en 16.00 uur op het TT circuit in Assen een 'ervarend leren' actie aangeboden over de gevaren van het verkeer.

"Zelf als scholier snelheden meten en inschatten, zelf ervaren hoe het voelt als een auto in de slip raakt, zelf deelnemen aan programma's van de politie, de brandweer, wielrenners, de landmacht, de stepbond en zelf uitzoeken wat de remweg is van een rijdende 4 tonner, auto of brandweerwagen die 50 km per uur rijd', zegt woordvoerder Sjoerd de Vries.

"In verschillende programmaonderdelen leren kinderen in competitie inschattingen te maken van verkeersonveilige situaties. Op een echte Leopard tank zitten met militairen om informatie te krijgen over bijvoorbeeld colonne rijden. Eens praten en activiteiten uitvoeren met onder andere politiemensen, brandweermensen, ambulancepersoneel en wielrenners. Een parcours afleggen met de nieuwste steps van de bond van autopetten, Tai Bo les krijgen over omgaan met agressie in het verkeer. Met eigen ogen zien hoe de TT omgaat met veiligheid op en om het circuit. Samen met baancommissarissen dummy's (skippyballen) op het parcours leggen om te testen hoe lang de remweg van voertuigen zijn."

Onder meer worden de remwegen getest van een politiemotor, brandweerwagen, racefiets, viertonner van het leger en een auto.

Tijdens de actiedag is er live muziek van het dweilorkest Safari Joe en van Bo en Monica (top stars) van Studio 100.

REACTIE VAN OUDERS NA 3VO DAG 2005

Vorig jaar liet 3VO op het TT Circuit Assen 400 Drentse scholieren voelen hoe het toegaat bij een onverwachte slippende auto op de achterbank. Een van de proefpersonen op de racebaan was het zoontje van mij. Hij wilde nooit naar ons luisteren, maar sinds de 3VO actie heeft hij ontdekt hoe belangrijk het dragen van de gordel achterin is.

REACTIE KINDEREN 2005

"Het slippen was vetgaaf", zegt Richard. "Maar je vliegt al hard rond in de auto als je wel je gordel om hebt dus kun je nagaan zonder!" Maik bekent dat hij soms op kleine stukjes zijn gordel wel eens vergeet. Maar na deze spannende slippartijen op het TT Circuit nooit meer, natuurlijk.

REACTIE TT CIRCUIT ASSEN

"Het circuit heeft altijd veiligheid hoog in het vaandel gehad. Wij vinden het leuk om op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren aan het veiligheidsbewustzijn van schoolgaande jeugd in Drenthe", meldt TT-directeur P.J Oosterbaan.