Religie van de toekomst in Nederland

Orde van vrijmetselaren

PERSBERICHT

14 September 2006 Grote Kerk Den Haag:

Symposium Religie van de toekomst in Nederland

De vrijmetselarij ontstond bijna drie eeuwen geleden uit een behoefte om godsdienstige en politieke tegenstellingen te overbruggen. De botsing tussen religieuze stromingen vormt ook in de huidige wereld een van de grootste bedreigingen van de vreedzame samenleving. De Nederlandse Orde van Vrijmetselaren heeft daarom besloten in het kader van het 250-jarig bestaan dat dit najaar gevierd wordt, een symposium te organiseren waarop bouwstenen aangedragen worden voor een interreligieuze dialoog.

Het symposium Religie van de toekomst in Nederland vindt op 14 september 2006 van 14 tot 16 uur plaats in de Grote Kerk in Den Haag. Het wordt geopend door Wim Deetman, burgemeester van Den Haag. Vijf inleidingen worden gegeven door achtereenvolgens Abdoelwahid van Bommel, Awraham Soetendorp, Ruben Gowricharn, Anne van der Meiden en Ton van Eijk. Moderator is de theoloog Rinus van Warven. Het symposium wordt afgesloten door Diederik van Rossum, grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren. Op het symposium staat de vraag centraal of er wel iets denkbaar is als een religie van de toekomst, en hoe het fenomeen religie dan een wezenlijke bijdrage zou kunnen leveren aan een vreedzame en menswaardige samenleving. De inleiders is met name verzocht zich niet alleen te richten op de actualiteit van vaak botsende levensbeschouwingen, maar vanuit hun achtergrond juist een visie te geven op de langere termijn. Gehoopt wordt dat hun gezamenlijke visies een hoopgevend uitzicht kunnen bieden op en een mogelijke weg kunnen wijzen naar een samenleving in Nederland die zich in alle verscheidenheid kenmerkt door eenheid in streven.

Brede vertegenwoordiging
De vijf sprekers op het symposium vormen een brede vertegenwoordiging van religieus Nederland. Imam Abdoelwahid van Bommel was jazzmusicus en volgde een imamopleiding in Turkije. Hij was directeur van de Nederlandse Moslim Omroep en geestelijk verzorger in een ziekenhuis; momenteel is hij werkzaam op de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Awraham Soetendorp is rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag, president van de Europese Regio van de Wereld Unie van Progressief Jodendom en vice-voorzitter van het Global Forum of Spiritual and Parliamentary Leaders. Dr. Ruben Gowricharn is hindoe. Hij is bijzonder hoogleraar op de Forum/Verwey-Jonker Leerstoel. Prof. dr. Anne van der Meiden is lid van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij is predikant en emeritus-hoogleraar massacommunicatie en public relations. Dr. Ton van Eijk is rooms-katholiek priester en voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland. Moderator Rinus van Warven is voorzitter van Interreligio.
Na afloop van het symposium bestaat de gelegenheid een glaasje te drinken en een digitale tentoonstelling te bekijken over 250 jaar vrijmetselarij in Nederland onder de titel Ontdek het mysterie van de vrijmetselarij. Deze tentoonstelling wordt speciaal voor deze gelegenheid eenmalig in Den Haag opgesteld en zal daarna te zien in het Spaans Gouvernement in Maastricht en verder in Amsterdam, Breda, Bilthoven, Eindhoven en Naarden.

Jubileumprogramma
Van de Orde van Vrijmetselaren maken 164 loges in Nederland, Suriname, de Nederlandse Antillen, Aruba, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Thailand deel uit. Al bijna drie eeuwen hebben de leden van de orde de individuele opdracht aanvaard te zoeken naar wat mensen verenigt en weg te nemen wat hen scheidt. Vrijmetselaren willen bijdragen aan de bouw van een samenleving waarin plaats is voor ieders oprechte overtuiging en waarin mensen betrokken zijn bij meer dan alleen hun individuele bestaan.
Die mooie woorden krijgen in het jubileumjaar inhoud in een veelzijdig programma van activiteiten waarmee de Nederlandse vrijmetselarij haar actieve rol in de Nederlandse samenleving symboliseert. In de periode van half september tot begin december vinden onder de noemer ORDE250 op landelijk en regionaal niveau symposia, concerten, lezingen, exposities, boekuitgaven en bijeenkomsten van vrijmetselaren en belangstellenden plaats.


Noot voor de redactie,