Ingezonden persbericht


www.ru.nl/cultuuropdecampus/paradox
Cultuur op de Campus - Radboud Universiteit Nijmegen

17.00-21.30u. CollegezalenComplex (CC3 en gangen), Mercatorpad 1, entree ¤1,50 (reserveren: 024-3615912 of cultuuropdecampus@dsz.ru.nl) of ¤0,50 per onderdeel

?Paradox! bestaat uit lezingen, films, een debat en een expositie over schijnbare tegenstellingen die wetenschap, cultuur en maatschappij op de grondvesten doen schudden. Schijnbare tegenstellingen zoals die tussen determinisme en vrije wil, of zoals het grenzeloze vertrouwen dat de mensheid stelt in de wetenschap, terwijl er tegelijkertijd een panische angst bestaat voor wat diezelfde wetenschap vermag.

ACTION PAINTING

?Paradox! start in de lunchpauze met een openingsspektakel:met zoveel mogelijk mensen maken we een gigantisch Pollock-schilderij . Dat wordt dus met kwasten spatten en met verf smijten - overalls zijn aanwezig! Het doek wordt na afloop in stukken tentoongesteld in het CollegezalenComplex.

Erasmusplein (voor De Refter), 13.00u

EXPOSITIE ?PARADOX!

De paradox in beeld. Behalve het resultaat van de action painting sessie, is er werk te zien van Nienke Hoekstra, studente aan de modeacademie van Arnhem. Twee beelden geven uiting aan de paradox tussen imponeren en camoufleren. Hoekstra maakt onder andere gebruik van dazzle paint, een schildermethode die in WOI werd gebruikt bij het camoufleren van schepen.

Gangen CollegezalenComplex, 14-30 september

KORTE FILMS

Voorafgaand aan de lezingen zie je korte films over paradoxen in de wetenschap, waaronder een gedeelte uit de film What the bleep do we know? (2004) over kwamtumfysica, waarneming en waarheid voor dummies.

CC3, CollegezalenComplex, 17.00u, 17.50u, 20.05u

LEZINGEN

Hoogleraren van de Radboud Universiteit vertellen over de betekenis van de paradox in hun vakgebied.

CC3, 17.15-17.45u

Vrije wil ondanks determinisme?

Prof. Dr. H.P. Barendregt, expert op het gebied van de mathematische logica, betoogt dat de mens een vrije wil heeft, maar dat dit kan samengaan met determinisme, dat stelt dat de toekomst van het universum geheel volgt uit de toestand in het heden.

CC3, 18.00-18.30u

Is de maan er, als er niemand naar kijkt?

Prof. Dr. R.H.P. Kleiss is hoogleraar theoretische natuurkunde en behandelt de vraag of voorwerpen ook bestaan wanneer zij niet worden waargenomen. Het natuurkundige antwoord luidt, sinds Einstein en Bohr erover twistten 'nee'!

CC3, 19.30-20.00u

Blik op oneindig

Prof. dr. F.J. Keune is hoogleraar algebra en vertelt hoe de ijzeren wet van de logica de wiskundige tegelijkertijd uitdaagt en beperkt, zoals beeldend gemaakt wordt in fractals, structuren met details tot in het oneindige. Iets wat terugkomt in het werk van Escher!

DEBAT: WANTROUWEN IN WETENSCHAP?

Discussieer mee over de paradox tussen wantrouwen en vertrouwen in de wetenschap, met gasten Jeroen Breekveldt (Werkplaats biopolitiek Wageningen), Joshua Verbakel en Marnix Kuindersma (beiden debatvereniging Trivium). Enerzijds koestert de mensheid een grenzeloos vertrouwen in wetenschap en technologie, die immers ziekte en problemen overwinnen. Anderzijds laait paniek op wanneer de wetenschap ethische grenzen dreigt te overschrijden. Davert de trein van wetenschappelijke ontwikkelingen in de richting van een afgrond, of is er wel degelijk een noodrem aan boord?

CC3, 20.15-21.30u

INFO

www.ru.nl/cultuuropdecampus/paradox

Contact: cultuuropdecampus@dsz.ru.nl of 024-3615912 (Pauline Gesink)

Route: www.ru.nl, via het kopje Bereikbaarheid

Cultuur op de Campus is de culturele organisatie van de Radboud Universiteit Nijmegen die film, muziek, cabaret, beeldende kunst, literatuur, debat, theater en festivals programmeert op de campus. De voorstellingen zijn gericht op studenten, maar iedereen is welkom. Op de films (à ¤1,50/¤2,50) na en tenzij anders vermeld zijn de programma's gratis te bezoeken.

Cultuur op de Campus
Lydia van Aert
Radboud Universiteit Nijmegen
Comeniuslaan 6, k -1.70
T: 024 - 361 59 12
F: 024 - 361 55 47
E: cultuuropdecampus@dsz.ru.nl / l.vanaert@dsz.ru.nl W: www.ru.nl/cultuuropdecampus