Ingezonden persbericht


Bouwmeesters met Draagvlak

"Hergebruik van historische en andere belangrijke gebouwen moet meer gestimuleerd worden en daar zijn bouwmeesters voor nodig, die het hele bouwproces kunnen overzien en aansturen,",dat is de kern van de publicatie Bouwmeesters met Draagvlak, die donderdag 14 september zal worden gepresenteerd samen met de gids Nieuw leven voor oude gebouwen, met wandel- ,fiets- en vaarroutes langs meer dan 40 gebouwen in Amsterdam, die zijn gerestaureerd en/of hergebruikt.

De presentatie van beide publicaties vindt plaats ter gelegenheid van de opening van een tentoonstelling in het kader van het 50-jarig bestaan van Stadsherstel Amsterdam over restauratie- en hergebruikprojecten van het architectenbureau Van Stigt en Van Rossum Raadgevende ingenieurs. De opening van deze tentoonstelling, die vele beelden en teksten uit de twee publicaties omvat en de boekpresentatie, vinden plaats op donderdag 14 september vanaf 16.30 uur in de Amstelkerk, Amstelveld 10 te Amsterdam.

De publicatie Bouwmeesters met Draagvlak beschrijft meer dan 20 restauratie- en hergebruikprojecten die het bureau Van Stigt in de afgelopen 25 jaar heeft gerealiseerd: vele kerken, maar ook het Entrepotdok, het grootste monument van de sociale woningbouw in Europa, de Oranje Nassaukazerne, de Graansilo's en het Olympisch Stadion, het Groot Handelsgebouw in Rotterdam en de Inktpot in Utrecht. In de beschrijving van deze projecten worden zowel de architectonische en bouwkundige kwaliteiten van de gerestaureerde gebouwen belicht als de wijze waarop deze gebouwen zijn gerestaureerd, die in veel gevallen met de sloop werden bedreigd. Daarin spelen gewone burgers en actieve buurtcomité's vaak een belangrijke rol. Op basis van 25 interviews met direct betrokkenen worden voorstellen gedaan voor een herwaardering van het vak van bouwmeester en voor samenwerking van initiatiefnemers, overheid en private partijen in het stimuleren van hergebruik van gebouwen en gebieden.

De auteur, Eisse Kalk, is directeur van de stichting Agora Europa, oud- directeur van het Instituut voor Publiek en Politiek en voormalig hoofd van het Bureau Bestuurscontacten in Amsterdam.

(Bouwmeesters met draagvlak 192 blz. met vele illustraties in kleur, prijs E 22).(excl. verzendkosten) {ISBN-10: 90-811002-1-1 ISBN-13: 978-90-811002-1-2 }

De gids Nieuw leven voor oude gebouwen bevat 5 wandel- en fietsroutes en 3 vaarroutes langs gerestaureerde en hergebruikte gebouwen in Amsterdam. De gids geeft een overzicht van alle gebouwen die door architectenbureau Van Stigt zijn gerealiseerd en een groot aantal vergelijkbare projecten van andere restauratie-architecten. Van ieder gebouw wordt de oorspronkelijke architect en bouwstijl aangegeven en worden de voornaamste aspecten van restauratie of hergebruik belicht. De selectie van de gebouwen is zodanig samengesteld dat de gids een overzicht biedt van alle bouwstijlen die in de afgelopen zeven eeuwen in Amsterdam zijn gebruikt. Deze worden geplaatst in een overzicht van de historische ontwikkeling en groei van de stad Amsterdam. De auteur, Annemarie Wijn, is architectuurhistorica en stafmedewerker van de stichting Agora Europa.

(Nieuw leven voor oude gebouwen, 108 blz. vele illustraties in kleur, prijs E 7,50. (excl. verzendkosten) {ISBN-10: 90-811002-2-X ISBN-13: 978-90-811002-2-9}

De uitgave van de publicatie Bouwmeesters met Draagvlak is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur. De uitgave van de gids en het samenstellen van de tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het VSB fonds.

De tentoonstelling in de Amstelkerk is te bezichtigen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur in de periode van 15 september t/m 25 oktober 2006. Speciale rondleidingen: 21 september, 28 september en 5 oktober om 16.00 uur

De beide publicaties zijn te bestellen (prijzen met verzend- en afhandelingskosten zijn dan respectievelijk E 25 en E 10 per exemplaar). U kunt het bedrag overmaken op giro 2794095 t.n.v Agora Europa te Amsterdam onder vermelding van de titel en uw naam en volledige adresgegevens, dan zorgen wij voor toezending. Afhalen tegen contante betaling bij Agora Europa kan ook, op Entrepotdok 19A, Amsterdam.

Nadere informatie over de tentoonstelling: André van Stigt 020 - 624.5344 email: info@burovanstigt.nl

Nadere informatie over de publicaties: Eisse Kalk 06 - 51609336 email: eisse.kalk@wxs.nl of Agora Europa (Annemarie Wijn) 020 - 6380558 email: annemarie.wijn@agora-europe.org