Prinses Maxima neemt rapport vrouwen en migratie in ontvangst

World population foundation

www.mybody.nl

Den Haag, 6 september 2006 - Vandaag heeft Prinses Maxima het eerste exemplaar van het Wereldbevolkingsrapport 2006 van het VN bevolkingsfonds (UNFPA) in ontvangst genomen. Het rapport pleit voor meer bescherming van vrouwelijke immigranten wereldwijd.

Momenteel bestaat de helft van het aantal internationale migranten uit 95 miljoen meisjes en vrouwen. Het rapport, dat elk jaar gepubliceerd wordt door UNFPA toont aan dat hoewel vrouwelijke migranten jaarlijks miljoenen dollars in cash en diensten bijdragen, aan hun families in het thuisland en aan de gemeenschap waar zij wonen, beleidsmakers die bijdrage en de kwetsbare positie van vrouwelijke migranten negeren. En dat terwijl vrouwen over het algemeen een groter deel van hun lagere verdiensten naar huis sturen dan de mannelijke migranten.

Het Wereldbevolkingsrapport 2006 'Op weg naar hoop: vrouwen en internationale migratie' onderzoekt de omvang van vrouwelijke migratie, de invloed van de gelden die zij naar huis sturen en hun kwetsbare positie ten opzichte van handel, exploitatie en misbruik.

De lancering van het rapport vindt plaats een week voor de High Level Dialoog over Internationale Migratie en Ontwikkeling in New York. Deze bijeenkomst (14 en 15 september) is de eerste die regeringen van over de hele wereld bijeen brengt om de vele uitdagingen en voordelen van migratie te bespreken.

De heer Waki (Deputy Executive Director UNFPA): 'Op weg naar hoop' laat zien dat vrouwelijke migratie gelijkheid doet toenemen en dat het vrouwen mogelijkheden biedt die in hun thuisland niet voor handen zijn. Migratie kan echter ook leiden tot verschrikkelijke schending van de rechten van de mens!'

De schending van de mensenrechten van verhandelde vrouwen is goed gedocumenteerd. Een restrictief immigratiebeleid dat de mogelijkheden om veilig en wettelijk te migreren limiteert, versterkt de wanhoop die miljoenen vrouwen en meisjes drijft hun welzijn en in sommige gevallen hun leven, toe te vertrouwen aan gewetensloze handelaars.

Huishoudelijk werk blijft een van de meest belangrijke sectoren waarop internationale migratie drijft. Het werk in de beslotenheid van het huishouden, gekoppeld aan verwaarlozing en een schaarste aan passende arbeidsomstandigheden kan huishoudelijk werkers, meestal vrouwen, degraderen tot slaven.

In aanvulling op het rapport lanceerde UNFPA dit jaar voor het eerst een speciale jongeren-editie. Hierin wordt het onderwerp migratie door de woorden van jonge migranten zelf belicht.


Noot voor de redactie,